Matisse’in Harikalar Diyarı Tate Modern’de

Londra'daki Tate Modern, 'Henri Matisse The Cut Outs ' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, Matisse'in kâğıt ve makaslarla yarattığı kolajlardan Londra'ya yolunuz düşerse mutlaka ama mutlaka Tate Modern'e gidin ve Matisse'in harikalar diyarında gezintiye çıkın.

Londra'da bulunan Tate Modern, 'Henri Matisse  The Cut Outs ' sergisine  ev sahipliği yapıyor. Sergi, Matisse'in kâğıt ve makaslarla yarattığı kolajlardan oluşuyor. Henri Matisse tam da kansere yakalanmışken hastalıkla kâğıtlardan, kartondan kesip yapıştırıp dünyalar yaratarak mücadele etmiş ama ne dünyalar! Londra'ya yolunuz düşerse mutlaka ama mutlaka Tate Modern'e gidin ve Matisse'in harikalar diyarında gezintiye çıkın.
- Tate Modern'e gider gitmez sergiye bilet alıp giremiyorsunuz.Yoğunluktan ötürü size ya aynı güne başka bir saate veya  başka bir gün için bilet kesiyorlar. Londra'da kısıtlı zamanınız varsa önceden rezervasyon yaptırmakta yarar var. 
- Jazz odasında Matisse'in bir sanat kitabı için yapığı harikulâde kolajlar sergileniyor, bonusu da kolajlara eşlik eden, Matisse'in kalbinden çıkan Fransızca pasajlar. Şöyle diyor Matisse; “'Nefret hepimizi yutan bir parazittir, kendimizi nefretle değil sevgiyle inşa edebiliriz. İmrenme bir sanatçı için gereklidir ama sanatçıyı asıl destekleyen sevgidir.”
- Vence'de bulunan şapel için yaptığı dizaynlar da sergilenmekte; Matisse'in dizayn ettiği vitrayların taslakları gerçekten büyüleyici. 14. odada Matisse'in tasarladığı vitraylardan birisi sizi bekliyor. 
- Duvar boyunca yaptığı kolajlar gerçekten inanılmaz. 'The Parakeet and the Mermaid', 'Large Decoration with Masks' ve 'The Snail' uzun uzun bakılmaya değer. 
- 'Blue Nudes' serisi belki de serginin en dikkat çekenlerinden. Matisse burada âdeta hem ressam, hem de heykeltraş gibi çalışarak tekniğini üst seviyeye çıkarmış. 
- Çocuğunuz varsa kaç yaşında olursa olsun mutlaka bu sergiye götürün. Bebeklerin görsel hafızası için inanılmaz bir şölen ve çocuklar için oldukça ilham verici. Yerde çömelip Matisse kolajlarının önünde çizim yapan çocuklar görmek harika bir duygu.

Kategoriler

Derkenar