Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday yarışı

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için parti adayları belli olmaya devam ediyor. HDP, PM toplantısında, beklendiği üzere Selahattin Demirbaş’ı aday olarak gösterdi. Abdullah Gül, aday olmayacağını bir kere daha açıklarken, AKP sürpriz yapmadığı sürece Erdoğan'ın adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. CHP- MHP’nin Ekmeleddin İhsanoğlu seçimi ise CHP’nin ulusalcı kanadı tarafından tepkiyle karşılandı.

Geçtiğimiz haftasonu gerçekleşen HDP Parti Meclisi (PM) toplantısında, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 'kapsayıcı' bir isim bulamadığı için kadın adaydan vazgeçilerek Eşbaşkan Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanı adayı gösterilmesinde uzlaşıldı. Demirtaş'ın adaylığına Abdullah Öcalan ve KCK'nın da olumlu baktığı öğrenildi. Demirtaş ikinci tura kalmazsa HDP'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimini boykot etmesi tartışılıyor. Parti yönetimi tabanın bu konudaki eğilimini aldıktan boykotu tartışacak.

Öte yandan, 88. Gazi Koşusu’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abdullah Gül, aday olmayacağını bir kere daha açıkladı. Gül açıklamasıyla Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığı neredeyse kesinlik kazanırken, AKP’den yapılan açıklamaya göre aday  1 Temmuz'da, ATO Kongre Merkezinde düzenlenecek toplantıda açıklanacak.

Cumhurbaşkanlığı için CHP ve MHP’nin ‘çatı aday’ olarak sunduğu Ekmeleddin İhsanoğlu etrafında dönen tartışmalar ise devam ediyor. İhsanoğlu seçimini eleştiren CHP ulusal kanattan Süheyl Batum,  Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ı aday olarak gösterdi. Anayasaya göre, 20 milletvekilinin aday gösterebildiğine işaret eden Batum, bunun, genel başkanların, genel merkezlerin aday belirleyemeyeceği anlamına geldiğini söyledi.(GK)

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem