'Zabel Yesayan'ı Bulmak' belgeseli Galeri Birzamanlar'da

20.Yüzyılın tanınmış Ermeni kadın entellektüellerinden Zabel Yesayan'ın hayatını anlatan ‘Zabel Yesayan’ı Bulmak’ belgeseli yarın (14 Ağustos Perşembe) saat 19.00'da Galeri Birzamanlar'da gösterilecek.

Lara Aharonian ve Talin Suciyan tarafından hazırlanan belgesel, “1908-1909 Selanik'ten Adana'ya Umutlar ve Yıkıntılar” sergisi etkinlikleri kapsamında gösteriliyor.

Filmde Yesayan'ın hayatındaki önemli dönüm noktaları; doğup büyüdüğü İstanbul, Paris'te üniversite yılları, evliliği, çocukları, 1909 Adana katliamını araştırma ekibine katılması, 1915 soykırımından kaçışı, Kafkaslar ve Ortadoğu'da 1915 sonrasında yetimleri toplamak ve hayatta kalanların yaşadıklarını kayda geçirmek için yaptığı çalışmalar, Sovyet Ermenistanı'na göçü ve 1937 sonrasında Stalin rejimi tarafından sürgün edilip, bilinmeyen bir yerde öldürülmesine dair ailesinin anlatımları, devlet arşivleri, kendi yazdıkları, fotoğraflar ve ses kayıtları, edebiyat eleştirmenlerinin eserleri üzerine yaptıkları yorumları bir araya getiriliyor.

Perşembe günü saat 19.00'da Galeri Birzamanlar'da gösterilecek olan belgeselin ardından, yönetmenlerin katılımıyla bir söyleşi gerçekleşecek.

Osman Köker'in Orlando Carlo Calumeno Koleksiyonu'ndan kartpostalları kullanarak hazırladığı “1908-1909 Selanik'ten Adana'ya Umutlar ve Yıkıntılar” adlı sergide, ismini Esayan'ın Aras Yayıncılık tarafından basılmış “Yıkıntılar Arasında” kitabından alan özel bir bölüm bulunuyor. Başta Ermeniler olmak üzere Osmanlı'nın farklı milletlerinin 1908 Devrimi'ne katılımının, coşkularının, umutlarının aktarımlarıyla başlayan sergi, Nisan 1909 Adana katliamının yıkıntıları arasında sona eriyor. Film gösterimine gelenler, aynı mekanda sergiyi de görme imkanı bulabilecek.

Şişli Pangaltı'nda bulunan 'Galeri Birzamanlar'la ilgili ayrıntılı bilgi almak için: 0212 230 24 66 (MA)

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema

Etiketler

Zabel Yesayan