Coşkulu madağda bütçe denkleşmedi

Vakıflı köyü, tarihinde ikinci kez adına düzenlenen sevgi sofrasının coşkusunu yaşadı. Vakıflı köy Surp Asdvadzadzin Kilisesi için, 31 Ağustos Pazar günü Kınalıada Gazturman Gayan Kampı’nda kurulan sevgi sofrasında, papaz evi, çok amaçlı kilise salonu ve köy ürünlerinin yapılacağı atölyenin inşası için bağış toplandı.

Madağ ve kutlamalar 30 Ağustos Cumartesi akşamı başladı. Başrahip Tatul Anuşyan’ın riyasetinde yapılan ayinin ardından kazanlarda geleneksel harisa hazırlandı.

AREN DADIROĞLU
arendadir@gmail.com

Madağ ve kutlamalar 30 Ağustos Cumartesi akşamı başladı. Önce, Başrahip Tatul Anuşyan’ın riyasetinde ayin yapıldı ve geleneksel harisa yemeği (keşkek) hazırlandı. Vomank’ın küçük bir konser verdiği ve halayların çekildiği gecede davetlilere sucuk ekmek ve sıcak şarap ikram edildi.

Vakıflıköy Surp Asdvadzadzin Kilise Vakfı’nın madağı, 31 Ağustos Pazar günü, Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde, Başepiskopos Aram Ateşyan, İran Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Sebuh Sarkisyan, Başrahip Tatul Anuşyan ve Peder Avedis Tabaşyan’ın riyasetinde yapılan Badarak ayininin ardından, Gazturman Gayan Kampı’nın Krikor Cambazyan bahçesinde düzenlendi. Ateşyan’ın başkanlığındaki sevgi sofrasına Sebuh Sarkisyan, Tatul Anuşyan, Avedis Tabaşyan, Adalar Belediyesi Başkanı Atilla Aytaç, Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Vazken Barın, Beşiktaş Belediyesi Başkan danışmalarından Nurhan Palakoğlu, Bakırköy Belediye Meclisi üyesi Nurhan Çetinkaya, Adalar Belediye Meclisi üyesi Vasken Barın, hayırseverler ve vakıf yöneticilerinin de dahil olduğu, yaklaşık 350 kişi katıldı.

‘Bir projemiz ve bir hayalimiz var’

Sevgi sofrasının açılış konuşmasını yapan Kamp Müdürü Tamar Nergis’ten sonra söz alan Sevgi Sofrası Tertip Heyeti Başkanı Mihran Uligyan “Orada bir köy var uzakta, o bizim Vakıflı köyümüz. Vakıflı, Musadağ’da kurulmuş bir Ermeni köyü. Hepimiz onun varlığıyla iftihar ediyoruz” diyerek, Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı’nın 50 bin TL tutarında bağış yaptığını belirtti.

Vakıflıköy Surp Asvazdzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı Cem Çapar ise, konuşmasında, yönetim kurulunun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yeni projelerini hayata geçirmek için 400 bin TL’ye ihtiyaçları olduğunu belirten Çapar şöyle konuştu: “1997’de Kınalı’da sevgi sofrası kurduk. Kilisemizin hemen altındaki binayı, cebimizden para çıkmadan, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’ndan 400 bin liralık bir hibe projesiyle restore ettik ve geçen sene kullanıma açtık. Bu, Mesrob Badriark’ın hayaliydi. Böylelikle köyümüze beş odalı bir pansiyon ve kafeterya kazandırdık. Bayramları burada kutluyor, misafirleri burada ağırlıyoruz.” Çapar, köyle ilgili yeni projeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Vakıflı köyü olarak bir projemiz ve bir hayalimiz var. 1997’de kilisemizin restorasyonundan sonra göçler durmuş, geriye göç başlamıştı. İkinci bir geri dönüş ve köyün yeniden canlanması ancak yeni projemizle mümkün olacak. Proje kapsamında din görevlisi lojmanı, atölye ve çok amaçlı bir salon yer alıyor. Kilisemizin din görevlisinin köyde sürekli olarak kalma imkânı olmadığından bir lojmana, köydeki kadınlarımızın ürettiği reçeller ve likörlere ruhsat alabilmek için de bir atölyeye ihtiyacımız var. Çok amaçlı salonda ise sertifikalı Ermenice kursu açmak istiyoruz.”

Konuşmaların ardından Vakıflı köyü gençlerinden oluşan koro, seslendirdiği şarkılarla, sevgi sofrasına katılanlara coşkulu anlar yaşattı.

‘Vakıflı köyü mücadelesinde yalnız değil’

Kapanışta konuşan Başepiskopos Aram Ateşyan, madağda, köyün yeni projeleri için ihtiyaç duyulan 400 bin TL’nin 170 bin TL’lik kısmının toplandığını açıkladı. “Vakıflı köy, kalan tek Ermeni köyümüz. Onlar bu özelliklerini, geleneklerini ve kültürlerini korumak için bir mücadele veriyor. Bu mücadele yalnız Vakıflılıların değil, hepimizin mücadelesidir” diyen Ateşyan, vakfın projelerini tamamlayabilmesi için gereken meblağın en kısa süre içinde toplanmasını ümit ettiğini belirtti.

 

Kategoriler

Toplum Vakıflar