Suriyeli mülteci kadına kampta tecavüz

Midyat’taki Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Suriyeli mülteciler için kurulan kampta bir mülteci kadının uğradığı tecavüz sonrasında intihar ettiği öne sürüldü. Jin Haber Ajansı’nın haberine göre, 26 yaşındaki Suriyeli Ezidi bir kadına, kamp şoförü tecavüz etti. Epilepsi hastası olan kadının bu olay sonrasında ilaçlarını içerek intihar ettiği iddia edildi.

EMRE CAN DAĞLIOĞLU
misakmanusyan@gmail.com

Twitter’daki 'Filmmor' hesabına göre ise söz konusu kişi tecavüze yeltendi, fakat kadının çığlıkları üzerine komşu çadırlardan gelenler tarafından engellendi. Ardından kamp şoförü, görgü tanıklarını ölümle tehdit ederek susmalarını sağladı. Filmmor’un tweetlerine göre, eşi Midyat’ta olan kadın yaşadıklarını kaldıramayarak intihar etti.

Kaymakamlık tarafından kampta görevlendirildiği söylenen şoförün olayın açığa çıkmasının ardından açığa alındığı öğrenildi. 1 Eylül’de yaşandığı söylenen olayı sakladığı söylenen AFAD’dan konuyla ilgili bir açıklama gelmezken, konuyla ilgili sorularımıza kurumdan geri dönüş alamadık.

Suriyeli kadınların durumları

Suriyeli mülteci kadınların cinsel istismara maruz kaldıkları, fuhuşa zorlandıkları ve ‘kuma’ olarak ‘satıldıkları’ artık saklanması kolay olmayan bir gerçek. Mazlum-Der’in Mayıs 2014’te hazırladığı ‘Kamp Dışında Yaşayan Suriyeli Kadın Sığınmacılar’ raporunda, Suriyeli kadın mültecilerin bulundukları her yerde fuhuş sektörü için ucuz iş gücü olarak kullanıldığı belirtilirken, fuhşa zorlanan Suriyeli mültecilerin yaşının 13’e kadar düştüğü ifade ediliyor. Rapora göre, Suriyeli mültecilerin yerleştikleri tüm illerde fuhuş sektöründe Suriyeli kadınlar diğer kadınlara nazaran çok daha ucuz ücretlerle çalıştırılırken, özellikle kampların bulunduğu illerde kadın mültecilerin, insan tacirleri tarafından cinsel köle haline getirilmesi de dâhil olmak üzere ileri düzeyde istismara maruz kaldıkları yönünde ciddi adli bulgular bulunuyor.

Taraf’tan Amberin Zaman ile Cumhuriyet’ten Erk Acarer, yaptıkları haberlerle Suriyeli kadın mültecileri kamplardan alıp zorla çalıştıran fuhuş çetelerini gündeme taşımıştı. Mayıs ayında, Suriyeli mülteci kadın, kamp yetkililerinin de dâhil olduğu çok sayıda kişinin tecavüzüne uğradığını ortaya çıkarken, Haziran ayında Gaziantep Valiliği, Suriyeli bir sığınmacının fuhşa sürüklendiği ve uyuşturucu madde kullanmaya zorlandığı yönündeki haberler üzerine soruşturma başlatmıştı. Kilis’teki kampta yaşayan zihinsel engelli bir kadının fuhşa zorlandığını da bölgedeki kadın örgütleri tarafında ortaya çıkarılmıştı.

AFAD’ın yayımladığı ‘Türkiye’deki Suriyeli Kadınlar’ raporuna göre ise kadın mülteciler, cinsel istismar ve cinsel şiddetin de içinde bulunduğu durumlardan ötürü Suriye’den kaçmak zorunda kalırken, bu kadınların %85,5’i kamplardaki güvenlik hizmetini yeterli görmekteler.