İD Kobane'ye girdi, merkeze ilerliyor

21 gündür süren Kobane çevresindeki çatışmalar, İD’in dün gece itibariyle Kobane’ye girmesiyle şehir savaşına dönüştü. Doğu cephesinde YPG güçleri ve IŞİD arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Kanton hükümeti de silahlandı

Kobane Kantonu’nun ‘Dışişleri Bakan Yardımcısı’ İdris Nahsin AFP’ye yaptığı açıklamada, kent savaşının başladığını doğruladı. Nahsin, Kobani’de PYD bağlantılı Halk Savunma Güçleri (YPG) ve IŞİD militanları arasında sokak savaşlarının yaşandığını kaydetti.

BBC Türkçe’ye konuşan Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim ise, kanton hükümetinin de silahlandığını ve IŞİD’e karşı karşı sokak sokak mücadele edeceklerini söyledi.

Şiddetli çatışmalar

İngiltere Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in kentin Miktala el-Cedide ve Kani Arabane bölgelerinin yanısıra bir hastaneyi aldığını ve sanayi bölgesine ilerlediğini bildirdi. Gözlemevi yetkililerinin aktardığı kadarıyla YPG militanları sayıca daha az ve ellerinde yeterli silah yok. Şiddetli çatışmalar yaşandığı bildiriliyor.

AA’ysa bölgedeki yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde IŞİD’in 2 bin militanla taarruza geçtiğini, kentin doğu bölgesini kontrol altına almayı başardığını ve kent merkezine doğru ilerlediğini geçti.

Kobani'de şehir halkının büyük kısmı tahliye edilmiş olsa da hâlâ 3 ila 4 bin sivilin Kobani'de olduğu ifade ediliyor.

Dün sabah saatlerinde Kobane'nin doğusunda bir tepeye ve bir de bina çatısına IŞİD bayraklarının dikildiği görüntülenmişti. 

Suruç'a çok sayıda yaralı getirildi 

Sınırdaysa çok sayıda ölü ve yaralı akşam itibariyle Suruç Devlet Hastanesi’ne taşınmaya başladı. İzmir’den Suruç Devlet Hastanesi’ne gönüllü görevli olarak gelen Prof. Dr. Cem Terzi, İMC TV yayınında, hastaneye getirilenler arasında sadece savaşanlar değil, siviller ve muhtemelen kaçarken hedef olanların da olduğunu belirterek “hemen müdahale edilmeli, yarın çok geç olabilir’ ifadelerini kullanmıştı.

Hava saldırısı

Kobane’deki çatışma devam ederken, savaş uçaklarının Kobane'nin güneyindeki IŞİD mevzilerini vurduğu yönünde bilgiler geldi. Wall Street Journal’e konuşan Özgür Suriye Ordusu’na yakın kaynaklara göre koalisyon güçlerinin saldırıları çoğu zaman IŞİD tarafından tahliye edilen kampları ve tesisleri hedef alıyor. Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı dün ve önceki gün, Rakka, Deyr ez-Zor ve Kobani’deki IŞİD noktalarının vurulduğunu duyurmuştu. Fakat dün gece İD’in şehre girmesinin ardından yeni hava saldırılarına dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Türkiye birlikleri

IŞİD'in Kobane'de şehir savaşına başladığı haberinin gelmesiyle birlikte sınırdaki Türk birliklerinde de bir hareketlilik yaşandığı belirtiliyor.

Yarından itibaren sınıra daha fazla sayıda asker gönderileceği de gelen bilgiler arasında. Kobane kentinde İD'in saldırılarının artması ve mermilerin sınırı aşması üzerine 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı'nda bulunan çok sayıda tank, sınır hattının hakim noktalarına sevk edilmişti.

Kobane’yi ele geçirmek İD için büyük bir stratejik öneme sahip. Örgüt'ün elinde bulunan doğudaki Rakka ve ilerlediği Halep şehri arasında tampon bölge olarak kullanılacak Kobane’nin düşmesiyle, Türkiye - Suriye sınırının kontrolünün de İD’ye geçeceği ifade ediliyor. (GK)

Kategoriler

Güncel Gündem