Vartanants Korosu Yunanistan ve Lübnan’daydı

Vartanants Korosu, 27 Eylül Cumartesi günü, Yunanistan’ın Komotini (Gümülcine) şehrindeki Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde, kilisenin kuruluşunun 180. yıldönümü kutlamaları kapsamında bir konser verdi. 2 Ekim’de de Lübnan’da bir konser veren koro, Kilikya Ermeni Gatoğigosluğu’nda 5 Ekim’de yapılan Surp Badarak ayininde ilahileri seslendirdi.

Koronun Lübnan ziyaretinde, Gatoğigos I. Aram, Şef Adruşan Halaçyan’a, kilise ve koro müziğine katkılarından dolayı Mesrob Maşdots Nişanı verdi

MİHRAN MANUKYAN
miran.manukyan@gmail.com

Yaklaşık 50 kişilik bir ekiple Yunanistan’a giden Vartanants Korosu, Şef Adruşan Halaçyan’ın yönetiminde sahne aldı. Konserde koroya, piyano ve orgda Lusi Kahvecioğlu eşlik etti. Yunanistan Ermeni toplumunun davetiyle, Gümülcine Belediye Salonu’nda düzenlenen konseri Kilikya Ermeni Gatoğigosu I. Aram da izledi.

Vartanants Korosu, 2-6 Ekim arasında ise Lübnan’daydı. Hamazkayin Mışagutayin Getron (Milli Kültür Merkezi) tarafından davet edilen koro, 4 Ekim Cumartesi günü Saint Joseph Üniversitesi Pierre Y. Abou Khater Salonu’nda sahne aldı. Koro, ertesi gün de, Gatoğigos I. Aram’ın riyasetinde yapılan Surp Badarak ayinine katıldı. Koro üyeleri, toplumlar arasında kültürel etkileşimi artırmak amacıyla yapılan etkinlik çerçevesinde, Ermeni medya organlarını ve çeşitli kurumları da ziyaret etti.

‘Müziğe yoğun ilgi’

Şef Adruşan Halacyan iki konser için uzun süre hazırlık yaptıklarını ve İstanbul Ermeni toplumunu başarıyla temsil ettiklerine inandıklarını belirtti. Koro yönetiminden Setrak Davuthan ise, koronun son yıllarda çok önemli işler başardığını söyledi. Daha önce Almanya ve Belçika’da sahne aldıklarını hatırlatan Davuthan, “Bu konserler bize önemli tecrübeler kazandırdı. Vartanants sınırları aştı, müziği ve kalitesiyle aranan bir koro haline geldi” dedi. Lübnan’da çok iyi karşılandıklarını belirten Davuthan, sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul’da görmediğimiz alakayı orada gördük diyebilirim. Bizi çok iyi karşıladılar. İnsanlar müziği biliyor, bu alanda yapılan çalışmalara değer veriyorlar. Kültürel anlamda çok verimli günler geçirdik.”

‘Gatoğigos onuru’

Bir diğer koro üyesi Erol Güzeldevletyan ise, Lübnan’ve Lübnan konserlerinin, daha önceki yurtdışı konserlerinden farklı olduğunu, Yunanistan’da Ermenilerin yanı sıra Yunanlıların da konsere yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Lübnan’daki konserin de çok iyi geçtiğini belirten Güzeldevletyan, konseri dinleyenler arasında Gatoğigos I. Aram’ın da bulunmasının kendileri için onur verici olduğunu vurguladı.

Kategoriler

Kültür Sanat Korolar