Feriköy’de bütçe açığı kapanamadı

Bünyesinde okul barındıran vakıfların özellikle bütçe açıklarını kapatmak amacıyla düzenledikleri madağ sofraları, bu kez Feriköy Merametçiyan okulu için kuruldu. Düzenlenen Badarak ayinine, Başepiskopos Aram Ateşyan’ın riyasetindeki ayine, bazı vakıf başkanları ve Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas da katıldı. Başepiskopos Ateşyan’ın vaazındaki ağırlıklı konu toplumun gündemi oldu.

MİRAN MANUKYAN

Bünyesinde okul barındıran vakıfların özellikle bütçe açıklarını kapatmak amacıyla düzenledikleri madağ sofraları, bu kez Feriköy Merametçiyan okulu için kuruldu. 2 Kasım Pazar günü, Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde düzenlenen Badarak ayininin ardından, Nazar Şirinoğlu Salonu’nda kurulan madağ sofralarına hayırseverler ve halk yoğun ilgi gösterdi.

Şef Adruşan Halacyan yönetimindeki Vartanants Korosu’nun ilahiler seslendirdiği Badarak ayinini, Başrahip Tatul Anuşyan sundu. Başepiskopos Aram Ateşyan’ın riyasetindeki ayine, bazı vakıf başkanları ve Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas da katıldı. Ayinde tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin’in tahta çıkışının 15. yılı nedeniyle dualar okundu. Sanat yaşamındaki 35. yılı vesilesiyle Patrikhane tarafından “Ormanyan Madalyası” ile ödüllendirilen Sahak Bartev Garyan’a madalyasının takdim edilmesinden önce ise, çeşitli kiliselerden dokuz muganni rütbe alarak diakonluğa adım attı. Eşine çok fazla rastlanmayan yoğun bir trafiğe sahne olan Badarak ayininde, Başepiskopos Ateşyan’ın vaazı da alışılmışın dışındaydı.

Bağışlarda azalma

Ayinden sonra, Nazar Şirinoğlu Salonu’ndaki Sevgi Sofrası’na geçildi. Sevgi Sofrası’nın ana destekçisi Mustafa Sarıgül’dü. Okulun müzik öğretmeni Hagop Mamigonyan’ın yönetiminde, okul öğrencileri, “Yekhpayrutyan Yerk” (Kardeşlik Şarkısı) adlı şarkıyla başladıkları üç parçalık bir mini konser verdi. Açılış konuşması Meramteçiyan Okulu Yönetim Kurulu üyelerinden Jaklin Ermen tarafından yapıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Manuk Öğer ve Okul Müdürü Arpi Manukyan da kısa birer konuşma yaptı. Yönetim Kurulu üyelerinden Azniv Mezaduryan, vakıf bütçesindeki kalemleri ayrıntılı olarak sıraladıktan sonra, bu yılki bütçe açığının 969.150 TL olduğunu söyledi. Mezaduryan, ayrıca bu rakamdan devlet desteğinin düşüldükten sonra da yaklaşık 550 bin TL bütçe açıkları olduğunu da ekledi. Madağ sonrasında, hayırseverler tarafından yapılan yardımların okul bütçesindeki açığı 150 bin TL’ye düşürdüğü ilan edildi. İlan edilen bütçe açığının geçtiğimiz yıllara kıyasla daha az olmasına rağmen, bağışlarla kapanmaması dikkat çekti.

Bartev’e Ormanyan madalyası

Sahnelerdeki 35. yılını kutlayan sevilen şarkıcı Sahak Bartev Garyan, ‘Ormanyan Madalyas’” ile ödüllendirildi. Popüler müzik alanında Ermenice şarkılar seslendirerek Ermenicenin yeni kuşaklar tarafından sevilmesini sağlamayı başaran Garyan’a madalyası, 2 Kasım Pazar günü Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde düzenlenen Badarak ayini sırasında takdim edildi. Son dönemde ‘Aşuğlar’ konseptiyle repertuvarında Ermeni halk şarkılarına da yer vererek adından söz ettiren sanatçı için Başepiskopos Ateşyan vaazında, Bartev Garyan’ın Ermeni kültürü açısından önemli bir görevi başarıyla sürdürdüğünü söyledi.

Ateşyan: Tüzel kişilik sorunu etrafında birleşelim

Başepiskopos Ateşyan’ın vaazındaki ağırlıklı konu toplumun gündemi oldu. İncil’de affetmenin yerine vurgu yapan Ateşyan, İsa Mesih’in çarmıhın üzerinde bile affetmeye devam ettiğini hatırlattı. Kardeşinin sana karşı hata etmesi durumunda Hıristiyan bir imanlının ‘ne hali varsa görsün’ şeklindeki bir tutuma sahip olamayacağını söyleyen Ateşyan, Mesih inançlısının kardeşini kaybetmemek için çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.. İstanbul Ermeni toplumunun sağlıklı bir cemaat olmaktan uzak bir görüntü çizdiğini söyleyen Başepiskopos, bunun tarihte de hep böyle olduğunu, adeta Ermenilerin huzurdan rahatsız olan bir topluluk olduğunu ifade etti. “Tarihteki hiçbir tartışma toplumun yararına sonuçlanmamıştır. Aksine hep kaybettirmiştir. Bu halimizle Ermeni toplumunu bir birine düşmüş halde görmekten mutlu olanları sevindiriyoruz” diyen Ateşyan, bugün ‘şımarık’ bir topluluk olmak yerine birlik ve beraberlik duygusuna ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ateşyan şöyle devam etti: “Mücadele etmemiz gereken o kadar çok sorun var ki birbirimizle didişmekten artık vaz geçmeliyiz. 1934’te Ermeni toplumunun ve Patrikhane’nin tüzel kişilik hakkı elinden alındı. Bu haklarımız geri alınana kadar, birbirimize daha çok kenetlenmek zorundayız. Daha önce de söylediğimiz ki hiç kimseyi kaybetmek gibi bir lüksümüz yok. Bizler ruhaniler olarak, bize hata yapanları affetmekle yükümlüyüz. Sizler de Hıristiyan inancına iman ederek Mesih’in kardeşleri olarak adlandırılıyorsunuz. Bizlerin de hataları olabilir, sizler de bizi affetmekle yükümlüsünüz.”