Ermenistan’a Rusya’dan onay

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma, Ermenistan’la Avrasya Ekonomi Birliği (AEB) arasındaki üyelik anlaşmasını 10 Aralık Çarşamba günü imzaladı. Ermenistan, diğer üye devletler, Belarus ve Kazakistan’ın da onay sürecini tamamlamasının ardından tam üyeliğe hak kazanacak. Sürecin 1 Ocak 2015’ten önce tamamlanması beklenmiyor.

Bu sabah ITAR-TASS haber ajansına konuşan Duma Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS) İşleri Komitesi Başkanı Leonid Slutsky, “Ermenistan, Avrasya yönünde bir gelişim için azami iradeyi gösterdi. Bu karar AEB’nin şekillenmesi adına tarihi niteliktedir” dedi.

Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ermenistan devlet başkanları, AEB anlaşmasını geçtiğimiz Ekim ayında imzalamıştı. Ermenistan, Eylül 2013’te ülkede tartışma yaratan bir kararla Avrupa Birliği’yle gümrük işbirliği anlaşmasını reddederek, Rusya öncülüğündeki Gümrük Birliği’ne ve ilerleyen süreçte de AEB’ye dâhil olma kararı almıştı.

AEB, Rusya öncülüğündeki Gümrük Birliği temeline dayanan, tüm bölge ülkelerine açık, devletlerarası bir Avrasya entegrasyonu projesidir. 

Kategoriler

Dünya



Yazar Hakkında