Rusya hapşırdı Ermenistan zatürre oldu

Ermenistan para birimi Dram, ABD doları karşısında son 10 yılın en düşük seviyesine gerilerken, halk kısa sürede yaşanan bu sert düşüşün 2008’deki gibi bir krize dönüşebileceğinden endişeli.

Düşük ihracat gelirleri ve son dönemde Rusya’daki Ermenilerden gelen para transferinin azalması sonucu, Ermenistan ekonomisi sallandı. 

Ermenistan para birimi Dram, ABD doları karşısında son 10 yılın en düşük seviyesine gerilerken, halk kısa sürede yaşanan bu sert düşüşün 2008’deki gibi bir krize dönüşebileceğinden endişeli. Uzmanlarsa durumu Ermenistan’ın performansından çok Rusya’daki ekonomik bozulmaya bağlıyor.

Ermenistan para birimi Dram, Kasım ayı başından itibaren istikrarsız bir çizgideydi ve bu süre zarfında Dolar karşısında yüzde 11 değer kaybetti. Dram sadece 24 Kasım’da yüzde 4 geriye giderken Ermenistan basını bu günü ‘Kara Pazartesi’ olarak değerlendirdi. 10 Aralık günü gelinen seviye Dramın Dolar karşısında son 10 sene içindeki en düşük seviyesiydi.

2008’e benzer mi?

Ermenistan’ın 2008’de yaşadığı ekonomik sorunlar küresel mali krizden kaynaklanıyordu, ancak bu defa Dram'da yaşanan değer kaybı büyük oranda Rusya para birimi Ruble'de yaşanan düşüşe bağlanıyor. Rusya, Ermenistan’ın en büyük ticaret ortağı, ana enerji tedarikçisi ve en önemlisi, Rusya’da çalışan binlerce Ermeni, Ermenistan’a yüklü miktarda para transferi yapıyor. Geliri büyük ölçüde enerjiye dayanan Rusya, petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesi sonucu sorun yaşamasıyla beraber Ermenistan da bundan nasibini aldı.

Ermenistan Merkez Bankası da Dram'daki bu düşüşü Rusya’nın düşük seyreden büyüme rakamlarına ve buna bağlı olarak azalan para transferlerine bağladı. Ermenistan ekonomisinde dolaşan dövizin çok büyük kısmı Rusya’daki göçmen Ermeni işçilerden ülkeye aktarılan paraya dayanıyor. Geçtiğimiz sene bu şekilde yapılan 2,3 milyar Dolarlık transfer miktarı Ermenistan’ın ihracatla kazandığı miktarın yarısından fazla. Toplam işçi dövizinin dörtte üçü Rusya’dan geliyor. Ekim ayı rakamlarına göre Rusya’dan gelen işçi dövizinden geçen seneye göre yüzde 18’lik bir azalma var.

Rusya’ya bağlı mevcut durumun kısa vadede düzelme şansı bulunmuyor, zira Rusya Merkez Bankası 2014 büyüme tahminini daha da düşürerek revize etti. Gelecek sene içinse yüzde 0’lık bir büyüme öngörülüyor. Enerji fiyatlarından yaşanacak düşüşe göre bu öngörü ekonomik küçülme yönünde değişebilir. Diğer yandan, Ermenistan Merkez Bankası yaptığı açıklamayla finansal istikrarı sağlayamayacağı yolundaki yorumları reddetti.