Türklerin kurtardığı Ermeniler anlatıyor

Ermeni Soykırımı’ndan Türkler sayesinden kurtulan Ermenilerin hikâyeleri, Birleşik Krallık Dışişleri ve İngiliz Milletler Topluluğu Ofisi’nin desteklediği ‘Beni Kurtaran Türk’ projesi kapsamında, ‘100 yıl… Gerçek Hikâyeler’ başlığıyla kitap hâline geldi.

Ermenistan merkezli Armedia Ajans ve Avrupa Entegrasyonu kuruluşunun hayata geçirdiği projede, 47 gerçek hikâye, herhangi bir içerik ya da ifade düzeltmesi yapılmadan doğrudan sunuluyor. Proje kapsamında ücretsiz olarak dağıtılacak olan kitap, İngilizce, Ermenice ve Türkçe olarak basıldı. Kitap Lilit Gasparyan tarafından Türkçeye çevrildi ve yayına hazırlandı.

Gasparyan, “Türk komşusu, arkadaşı ya da başka sıradan Türkler sayesinde, soykırımdan kurtulan kişilerin doğrulanmış, gerçek hikâyelerini aktarıyoruz. Çağrı üzerine bize gelen yüzlerce hikâyeden 47 tanesini seçtik ve okuyucuya sunduk” diye konuştu. Projenin koordinatörlüğünü yapan gazeteci Aris Nalcı’ysa, “Benzer projelerin Türkiye ayağının da yapılması gerekiyor” dedi.

Hikâyelerin Ermenicesi Armedia.am sitesinde, Türkçesiyse Taraf, Zaman, Radikal.com.tr, DemokratHaber.net, Evrensel, Bianet.org, Yurt ve T24.com.tr’de yayımlandı.



Yazar Hakkında