Duvar yazısının parlayan yıldızı ‘Digin Arus’

İstanbul'un Tatavla semtindeki duvar yazıları, yaşayanlarının anadilinde, Ermenice yazılıyor. Yeni yıl kutlamasından aşk acısına, pek çok örnek görmek mümkün. Tatavla'nın duvarlarında kısa bir gezintiye buyurun.

Birçok ülkede uzun süredir var olan ve sosyal içerikli mesajları kamusal alanda paylaşmak için kullanılan duvar yazıları, Türkiye’de de son dönemde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Özellikle Gezi Parkı direnişiyle birlikte sükse yapan duvar yazıları, sokak kültürünü ve şehrin dilini hatırlattı bize.

Twitter ve Facebook’un bu denli hayatımıza hakim olduğu bir çağda duvar yazılarının pek etkili olması beklenmese de, ortaya çıkan sonuçlar beklenmesi gerektiği yönünde. Zira karşımızda, merdivenleri gökkuşağına boyamaya dahi katlanamayan bir sistem var ve bu sistem duvar yazısı anlamında bize epey malzeme veriyor. Hükümeti bilmesek, bu yaptıklarına bir nevi teşvik primi bile diyebiliriz. Zamane gençleri, silahın illa mermi veya baruttan mütevellit olmadığını, Gezi sırasında duvarları kaplayan yazılarla zihinlerin en etkili silah olduğunu ispatladı. Belki de o dönemin en önemli kazanımı, gençlerin o güne dek dışa vurmadığı siyaseti, mizah yoluyla ortaya koymaları oldu.

Taksim’de başlayan duvar yazıları, Kadıköy ve daha pek çok semtte etkisini giderek arttırdı. Bu semtlerden biri de bir zamanlar Rumların yaşadığı ve aslen Rum mahallesi olan, günümüzdeyse ağırlıklı olarak Ermenilere ev sahipliği yapan Tatavla, yani Kurtuluş. Burayı özel kılan en önemli etmense, duvar yazılarının, semtte bugün yaşayanlarının anadilinde yazılıyor olması. Yeni yıl kutlamasından aşk acısına, pek çok örnek görmek mümkün. 

Pari luys, Digin Arus (Günaydın Arus Hanım)

Ermenistanlı sanatçı Rouben Hakverdiyan’ın bu isimdeki şarkısı, Kurtuluşlu Ermeni gençlerin şimdiye dek en çok kullandığı söz. Birçok apartmanda karşımıza çıkan bu söz, muhtemelen gençlerin kendi ‘Diğin Arus’larına verdiği kamusal mesajı simgeliyor.

'Kurtuluş mafyası'nın diyaloğu

Kurtuluş Caddesi Ülkü Apartmanı’nda yer alan bu diyalog ise, semtte bir ‘duvar yazısı mafyası’ olduğu mesajını veriyor bize. Diyalog yine bir gencin, Hakverdiyan’ın ‘pari Luys Digin Arus’ şarkısıyla başlıyor. Ardından bir başkası, ‘Ov yes tun, Digin Arus’ (Kimsin sen Arus Hanım?) sorusuyla devam ediyor. Cevap gecikmiyor: Kurtuluş Mafyası.

Kurtuluşu bilen bilir, Kurtuluş Caddesi’yle Ergenekon Caddesi’nin kesiştiği noktada bir Akbank şubesi vardır ve bu köşe, duvar yazısı yazanların en sık kullandığı alandır. Yoğun Ermeni nüfusunun olduğu ve geçmişte Rum semti olan günümüz Kurtuluş’unda böylesi güzide isimdeki iki caddenin kesişiminde Ermenice yeni yıl kutlanıyor: Şnorhavor Nor Dari (Yeni yıl kutlu olsun).

Silva inçu katsir (Silva, neden gittin?)

Yeryüzünün en acıklı sorusu. Söyleyeceklerim bu kadar.

Kategoriler

Yaşam



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.