HDP’den müzakere çağrısı: Silahlar sussun, fikirler konuşsun

HDP Merkez Yürütme Kurulu bir açıklama yaparak, “Şimdi bir kez daha bir fırsatla karşı karşıyayız. Bir kez daha vicdanlı ve demokrat tüm kesimlerin, çözüm, barış, eşitlik ve adalet isteyenlerin iradesi ile Türkiye’de bir barış ve çözüm dalgasını yaratma fırsatının eşiğindeyiz” dendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin son bir yıldır son derece zor bir dönem yaşadığı hatırlatılarak, “Bu kanlı, kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı gidiş sona ermelidir. Bu gidişe hep birlikte ‘dur’ diyebilme cesaretini, kararlılığını ve fedakarlığını göstermemiz gerekiyor” denilerek, “Şimdi bir kez daha bir fırsatla karşı karşıyayız. Bir kez daha vicdanlı ve demokrat tüm kesimlerin, çözüm, barış, eşitlik ve adalet isteyenlerin iradesi ile Türkiye’de bir barış ve çözüm dalgasını yaratma fırsatının eşiğindeyiz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada KCK’nın 21 Ağustos’ta yaptığı ve aynı tarihte Gaziantep’te 54 kişinin öldürülmesi nedeniyle konuşulamaz hale gelen açıklamaya işaret edildi. “Çok benzer bir durum, yine KCK’nin tek taraflı çatışmasızlık ilan edeceği günde, 10 Ekim 2015’te Ankara barış mitingine yönelik olan ve 102 yurttaşımızı kaybettiğimiz saldırı sonrasında da yaşanmıştı” sözleri kullanıldı.

Açıklamanın satır başları şöyle:

“Son KCK açıklamasında yer alan, ‘Devletin ve AKP hükümetinin bir çözüm politikası geliştirmesi halinde, Kürt sorunu bir ay gibi kısa bir sürede çözülür ve Türkiye'ye barış gelir. Özgürlük Hareketi olarak, tercihimiz demokratik siyasal çözümden yanadır. Bu konuda her türlü fedakarlığı göstereceğimiz de açıktır’ tutumunun ciddiyetle ele alınması önemlidir. Açıklamadaki ‘bir koşul ve dayatmadan uzak” olma yaklaşımı dikkate alınmalıdır.”

Partilere çağrı

Bir kez daha Meclis’teki partilere çağrı yapıyoruz: İnisiyatif almanın ve sorunların çözümü doğrultusunda davranmanın şimdi tam zamanıdır. Demokratik siyasetin önündeki bütün engelleri temizlemek; yeni bir demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü toplumsal sözleşmenin, yani anayasanın yapılmasını sağlamak; özgürlüklerin geliştirilmesi için adımlar atmak konusunda bir seferberliğe hazır olduğumuzu vurguluyoruz. 

"Şiddetsiz bir ortam için birlikte adım atalım”

Toplumda demokrasiden, çatışmasızlıktan yana tüm vicdan sahibi yurttaşlara; sivil toplum örgütlerine, derneklere, sendikalara, meslek birliklerine, siyasi yapılara, demokratik kitle örgütlerine,  kadın, gençlik ve çevre örgütlenmelerine; uluslararası alanda bu kurum ve kuruluşların muadili ve muhatabı olanlara bir kez daha çağrı yapıyoruz: Bu fırsatı, şiddetsiz bir ortama geçiş imkanlarını değerlendirmek için hep birlikte adım atalım. Bizler bu konuda üzerimize düşenleri yapma konusunda kararlı ve inançlıyız. Üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmekten geri durmayacağımızın bilinmesini isteriz. 

İçeride barış, dışarıda ittifak

İçeride Kürtlerle ve tüm halk ve inanç gruplarıyla, farklı kültürlere ve kimliklere sahip olanlarla barış; dışarıda ise Kürtlerle ve kendi topraklarında demokrasi için mücadele edenlerle barışçı ittifak bu dönemde Türkiye’yi yeni çatışmalardan ve şiddetten uzak tutacak adımlardır. Teklifimiz açıktır, teklifimizde kararlıyız. Demokrasi, eşitlik, adalet mücadelesi veren herkesten bu konuda şimdi kararlı bir inisiyatif ve duruş bekliyoruz.


Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında