Baron Seropyan’ımızı masallarıyla anıyoruz

28 Mart 2015'te kaybettiğimiz Sarkis Seropyan’ın derleyerek çevirdiği ‘Aşiq û Maşûq - Ermenice kaynaklardan Kürt-Ermeni aşk masalları ’, Aras Yayınları’ndan Nisan başında okurlarla buluşuyor.

Sarkis Seropyan’ın derleyerek çevirdiği ‘Aşiq û Maşûq - Ermenice kaynaklardan Kürt-Ermeni aşk masalları ’, kitabı da Aras Yyaınları’ndan Nisan başında okurlarla buluşuyor. Karekin Episkopos Srvantzdyants’ın yazıya döktüğü “Sare Sipane veya Siyamanto ile Xıçezare” (1884) ve Vırtanes Papazyan’ın “Lur da Lur” (1904) metinleriyle Sarkis Hayguni’nin yayımladığı “Kral Lusig ve Sedev Hovig” (1900) masalını buluşturan Seropyan için 8 Nisan Cumartesi 16:00’da bu yeni kitabı için Havak Salonu’nda bir de etkinlik düzenlenecek. Etkinlik öncesinde arzu edenler 14:00’te Seropyan’ın Şişli’deki mezarını ziyaret edecek.

Bu vesileyle Baron Seropyan’ın emeğini ve anısını bir kez daha minnet ve saygıyla yâd ediyoruz.

Sarkis Seropyan kimdir? 

Sivaslı bir ailenin ilk çocuğu olarak 1935’te İstanbul’da doğan Seropyan, genç yaşta çalışma hayatına atılarak soğutmacı ustası oldu. Yıllar boyu yoğun Ermenice ve Türkçe okumalarla kendi kendini yetiştiren Sarkis Seropyan, 1967’de öğretmen Manuşak Seropyan’la evlendi; Vağarşak ve Garine adında iki çocuk, Arno ve Anna Rosa adında iki torun sahibi oldu. Ermeni toplumunun yayın organlarında gezi ve araştırma yazıları yıllar boyunca düzenli olarak yayımlanan Seropyan, Anadolu’da kalmış ve kimliklerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan Ermenilerin İstanbul’da yeni bir hayat kurmalarına yardımcı olmak amacıyla oluşturulan Kağtaganats Hantznajoğov’da (Göçmenler Komisyonu) görev yaptı. ‘Cangülüm Anahit ve Kazben – Ermeni Tanrıları Konuşuyor’ başlıklı mitoloji kitabı 2003’te Belge Yayınları’ndan çıktı.

Sarkis Seropyan, ömrünün sonuna kadar Anadolu’nun çeşitli yörelerinde Ermeni kültürel mirasını ortaya çıkarma amaçlı geziler yaptı; izlenimlerini gazetesi Agos’ta yayımladı. Ermenilerle ilgili akla gelebilecek her konuda başvuru kaynağı olan Sarkis Seropyan, kısa bir hastalık döneminin ardından 28 Mart 2015’te hayatını kaybetti. Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’ndeki cenaze merasiminin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.

Agos gazetesi kurucularından, Ermenice sayfaları editörü, temel direğimiz Sarkis Seropyan’ı ölümünün ikinci yılında sevgi ve özlemle anıyoruz.

Baron Seropyan Radyo Agos'ta anıldı 

Açık Radyo'da, Radyo Agos programının geçtiğimiz haftaki yayınında, Sarkis Seropyan anıldı. 

25 Mart Cumartesi günü gerçekeşen programa, Baron Seropyan'la birlikte çalışma şansına erişmiş Agos çalışanları, Ermeni sayfalar editörü Pakrat Estukyan, Agos Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Agos Genel Yönetmeni Yardımcısı Karin Karakşlı ve Agos'nun eski Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş katıldı.

Program kaydını dinlemek için tıklayın. 




Yazar Hakkında