PAKİSTAN

GÜNCEL Ankara Bangladeş’teki yüzleşmeye rezerv koydu

Bangladeş’te soykırım ve savaş suçlarından dolayı ölüm cezası uygulananların sayısı dörde yükselirken, Türkiye, daha önceki infazlarda olduğu gibi Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı açıklamayla verilen cezanın uygulanmasına tepki gösterdi. Ancak 2012’den bu yana gelişen süreçte ortaya çıkan tabloya bakıldığında, Türkiye’nin birçoğu Cemaat-i İslami liderlerinden oluşan soykırım sanıklarının yargılanmalarına müdahale etmeye çalıştığı görülüyor.
GÜNCEL Robert Fisk: Türkiye, Suriye Savaşı tarafından işgal edildi

Independent gazetesinin kıdemli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, geçtiğimiz günlerde yayımlanan yazısında, Türkiye’yi 1980’li yıllardaki Pakistan’a benzetmiş ve bölgedeki tüm güçler Kürtlere ihanet ettiği için, son hava bombardımanının sürpriz olmadığını yazmıştı. Fisk’le hem makalesinde değindiği hususları daha ayrıntılı konuştuk, hem de Ortadoğu’da dengelerin değişip değişmediğini sorduk. Türkiye’nin bir pazar yeri haline geldiğini belirten Fisk, bu açıdan bakınca Türkiye’nin Suriye savaşına girip girmeyeceği gibi sorulardan daha önemli bir mesele olduğunu söylüyor: “Bence asıl Suriye, Türkiye’ye nüfuz etmeye başladı. Suruç bunun bir örneği. Türkiye bu açıdan Suriyeliler tarafından değil ama, Suriye Savaşı tarafından işgal edildi. Tam tersi değil.”
GÜNCEL Pakistan'da Taliban terörü: Çoğu çocuk 145 ölü

Taliban, Pakistan’ın Peşaver kentinde askeri bölgede bulunan bir okula saldırdı. En az 6 silahlı Taliban üyesinin saldırdığı okulda 500 civarında öğrenci ve öğretmen bulunuyordu. Hastane kaynaklarına göre 145 kişi öldü.
ŞAPGİR Paris restoranında iyi bir masa mı istiyorsunuz? Ünlü, çekici ve beyaz olun

İslamabad’da Fransız bir restoran sahibi Pakistanlıların restorana girmesini yasaklayarak tartışmalara sebep oldu. Oysa Paris’te, müşterilerin görünüşlerine, etnisitelerine, zenginliklerine ve şöhretlerine göre oturması yaygın bir uygulama... Edward Chisholm’um The Guradian’ın blogunda yayımlanan yazısını Tamar Nalcı çevirdi.
ŞAPGİR Beynimizdeki “Garp”a “Şark”tan Müzik Dersleri

Dünyaya bakış açımızı şekillendiren muhtemelen en büyük faktör deneyimlerimizdir. Başka bir deyişle medyadan sızan Türk dizileri, Hollywood filmleri ve Édith Piaf’lar bizim dünya görüşümüzü, dirensek de direnmesek de, yerel değerler ve “Batı” üzerine kuruyor ve “ötekileri,” az ama çok, bu görüşlerimiz üzerinden kurguluyoruz. Bu durumu kırmanın en pratik yoluysa doğrudan ötekini deneyimlemek. Bunun en keyifli örneklerinden bazıları da 'sefalet'le özdeşleştirdiğimiz Pakistan ve Hindistan'ın popüler müziklerinde gizli... Sertan Şentürk yazdı…
GÜNCEL Londra'da kundaklama şüphesi

İngiltere’de Pakistanlı Müslüman bir ailenin evinde çıkan yangında 4’ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetti. Yangının kundaklama sonucu çıktığından şüpheleniliyor.
GÜNCEL Pakistan’da okul servisine silahlı saldırı

Pakistan’ın kuzeybatısında silahlı bir şahıs, bir okul otobüsünü durdurarak içeride bulunan 14 yaşındaki Malala Yusufzai adlı kız öğrenciyi alnından vurdu. İki çocuğun daha hafif şekilde yaralandığı saldırı sonrası hastaneye kaldırılan Malala, yaşam mücadelesi veriyor.
GÜNCEL Rimşa aklandı

Pakistan'da geçen ay Kuran-ı Kerim’in sayfalarını yakarak dine hakaret suçlamasıyla gözaltına alınan, idam cezasıyla yargılanması dahi konuşulurken daha sonra serbest bırakılan 14 yaşındaki Rimşa Mesih isimli Hıristiyan kızla ilgili soruşturma önceki gün tamamlandı.