Hafıza Merkezi partilere soruyor: #90larlaYÜZLEŞMEKiçin ne yapacaksınız?

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, 90’larda işlenen insanlığa karşı suçları, genel seçim sürecinde partilerin ve kamuoyunun gündemine sokmak amacıyla sosyal medya üzerinden bir kampanya başlattı. Proje koordinatörü Kerem Çiftçioğlu, 8 Mayıs’ta başlayan kampanya sayesinde konuyla daha önce ilgilenmemiş insanlara da ulaştıklarını söylüyor.

İnsan hakları ihlallerini belgelemek ve mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla kurulan Hafıza Merkezi,  #90larlaYÜZLEŞMEKiçin hashtagiyle twitter üzerinden 10 gün boyunca AKP, CHP ve HDP’den 30 milletvekili adayına geçmişle yüzleşme konusunda vaatlerini, yapmayı düşündükleri çalışmaları soracak. 

8-29 Mayıs tarihleri arasında her pazartesi, çarşamba ve cuma günleri twitter üzerinde gerçekleşecek kampanyada bugün AKP’den Adana milletvekili adayı Talip Küçükcan, HDP Adana milletvekili adayı Rıdvan Turan ve İstanbul 1. bölge milletvekili adayı Barış Yarkadaş Hafıza Merkezi’nin sorularını cevaplayacak.

Proje koordinatörü Kerem Çiftçioğlu, projenin amacının, Hafıza Merkezi’nin taleplerinin görünür olmasını sağlamak olduğunu belirtiyor: “Barış süreci tartışmalarında geçmişle yüzleşmeye ilişkin taleplerimizin siyasi partiler nezdinde tartışılır olmasını hedefliyorduk. Seçim döneminde partilerin başka öncelikleri olabiliyor ama sosyal medyayı kullanarak taleplerimizin görünebilir olmasını istedik.”

Sosyal medyana, daha önce bu konuyla ilgilenmeyin kesimlere de ulaşabildiklerini aktaran Çiftçioğlu, “90’lar meselesi daha ana akımlaşması gereken bir mesele. Sadece siyasi olarak aktif insanların değil herkesin daha fazla etkin olması gerekiyor.”

Üç partinin seçim programlarında 90’larla yüzleşmek için neler öngörülüyor?

Hafıza Merkezi’nden Burcu Bingöllü, HDP ve CHP’nin seçim programında yüzleşme ve adalet süreciyle ilgili belirgin vaatler bulunduğunu söylüyor.

CHP’de de süren davalarda ya da bundan sonraki güncel insan hakları ihlallerinde cezasızlığa son verme, kamu görevlilerin yargı denetiminden kaçırılmasının engellenmesi ya da faili meçhuller konusunda zamanaşımının kaldırılması yönünden ‘geçmişle yüzleşme’ olarak değerlendirilebilecek bir yaklaşım öngörülüyor.

HDP de hakikat komisyonlarını beyannameye alırken konuyu tarihsel boyutuyla da değerlendirerek, devletin özür dilemesi konusunda belirgin bir yaklaşım ortaya koyuyor. Yanısıra HDP, CHP gibi Kürt sorunuyla ilişkili olarak koruculuğun kaldırılması ve kamu görevlilerinin yargılanması ve ifade özgürlüğü konularını da beyannamesine almış durumda.

AKP’nin 90’larla yüzleşme kapsamında değerlendirilebilecek vaadi olarak ‘terörden etkilenen yörelerin kalkınmasına yönelik’ çalışmaları bulunuyor. 

90'larla yüzleşme oturumlarını takip etmek: @hakikatadalet

kampanyada milletvekili adaylarına sorulan sorular şöyle:

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin zorla kaybetmeler, köy boşaltmalar ve faili meçhuller insanlığa karşı suç kabul edilmeli mi?

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin Türkiye’nin Roma Statüsü’ne taraf olmasını destekliyor musunuz?

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin BM Zorla Kaybetmeler Sözleşmesi’nin onaylanmasını savunuyor musunuz?

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin Ergenekon iddianamesinde kimi sanıkların faili meçhul ve kayıplarla ilişkisi hk ne yapacaksınız?

#Temizöz ve diğerleri davasında tutuklu sanık kalmadı. #90larlaYÜZLEŞMEKiçin #adalet sistemi nasıl iyileştirilir; #reform öneriniz var mı?

Yüzleşme davalarının başka illere nakli adil yargılamayı engelliyor. #90larlaYÜZLEŞMEKiçin bu konuda ne yapacaksınız?

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin faili meçhul yargılamalarında zamanaşımının #adaleti engellemesinin önüne geçecek misiniz?

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin #adalet : Yargıda görülen zamanaşımı, devlet sırrı, izin sistemi gibi engelleri kaldıracak mısınız?

Zorla kaybetme yargılamalarında soruşturma süresi ortalama 20 yıl. #90larlaYÜZLEŞMEKiçin hızlı #adalet nasıl sağlanacak?

Zorla kaybetme yargılamalarında soruşturmaların %69’u sürüncemede bırakılıyor. #90larlaYÜZLEŞMEKiçin hızlı #adalet nasıl sağlanacak?

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin iddianamelerde suç işlediği belirtilen JİTEM’le ilgili devletin sorumluluğu hakkında ne yapacaksınız?

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin zorla kaybetmelerle ilgili 51 AİHM ihlâl kararını uygulayacak mısınız?

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin katliam faillerinin yanısıra 90’ların siyasi ve idari sorumlularının yargılanması için ne yapacaksınız?

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin dönemin siyasî ve idarî sorumlularının yargılanmasını sağlayacak mısınız?

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin çatışma döneminin cinsel şiddet mağduru kadınlar için #adalet sağlayacak, faillerin yargılanmasını sağlayacak mısınız?

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin kayıp yakınlarının, özellikle kadınların davalara rahat katılması adına Kürtçe’nin kullanılmasını kolaylaştıracak mısınız?

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları


Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.