Dink davası başlıyor

Dink cinayetine ilişkin birleşen iki davanın ilk duruşması yarın başlıyor. 19-21 Nisan tarihleri arasında görülecek duruşmada, 8'i tutuklu 34 sanık ilk kez bir arada hakim karşısına çıkacak.

Dink cinayetinde adı geçen kamu görevlilerinin yargılanması başlıyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma üç gün boyunca devam edecek. Dink cinayetinde adı geçen kamu görevlileri bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak.  Davada 8’i tutuklu 34 kişi yargılanıyor.

Hrant Dink cinayetinde adı geçen kamu görevlileriyle ilgili yargılama başlıyor. Aralarında İstanbul eski Emniyet Müdür Celalettin Cerrah, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul İstihbarat eski Dairesi Başkanı Ali Fuat Yılmazer, İstanbul İstihbarat Şubesi eski Müdürü Ahmet İlhan Güler, Trabzon İl Emniyet eski Müdürü Reşat Altay, Emniyet İstihbarat Şubesi eski Müdürü Sabri Uzun’un arlarında bulunduğu 26 kamu görevlisi ilk kez hakim karşısına çıkıyor.

Dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin İstanbul İstihbarat Daire Başkanı Ahmet İlhan Güler hakkında TCK’nın 83. maddesinden (kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi), 20 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ise görevi kötüye kullanma suçundan hâkim karşısına çıkacak.

Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek ve İstanbul İstihbarat Dairesi Başkanı Ali Fuat Yılmazer hakkında ise TCK’nın 82. maddesi (kasten öldürme) uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Davalar birleşti

Dink cinayetinde kamu görevlileriyle ilgili açılan dava İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ana davayla birleştirilmişti.

Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ahmet İskender, Ersin Yolcu, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Osman Hayal de davanın sanıkları arasında. 

Engin Dinç katılmayacak

Davanın sanıkları arsında yer alan ve hakkında Ceza Kanunu 83. Maddesinden ceza alması istenen Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, mahkemeye mazeret bildirdi.

Dinç, üç gün sürecek duruşmalara katılmayacak. 

Tutuklu  kamu görevlileri  var

Dink cinayetinde kamu görevlileriyle ilgili davada, geçtiğimiz yıl, 13 Ocak’ta Dink cinayetinin yaşandığı dönemde Trabzon Emniyeti’nde görevli olan polis memurları Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu tutuklandı. 18 Ocak’ta ise cinayet tarihinde Trabzon İstihbarat Şubesi’nde görevli olan Ercan Demir, Cizre’de Emniyet Müdürü olarak görev yaparken tutuklandı.

6 Mart’ta, dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan Ramazan Akyürek, ‘paralel devlet yapılanması’ soruşturmasından tutukluyken, Dink cinayeti soruşturması kapsamında da tutuklandı.

28 Mayıs’ta ise dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkalığı C Şube Müdürü olarak görev yapan Ali Fuat Yılmazer tutuklandı.

Birleştirilen ana dava da ise Ogün Samast, Yasin Hayal ve Ersin Yolcu tutuklu bulunuyor.

Ahmet İskender ise ana davanın firari sanığı. 



Yazar Hakkında