Bağımsız Ermenistan 25 yaşında

Ermenistan’ın 25. Bağımsızlık yıl dönümü Ermenistan, Karabağ Cumhuriyeti ve Diaspora Ermenilerinin katılımıyla kutlandı.

Törenler Yerevan’ın Cumhuriyet Meydanı’nda sabah saatlerinde Tümgeneral Andranik Makaryan tarafından yönetilen askeri geçit ile başladı. 

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Garegin II, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Bako Sahakyan, Ermenistan Millet Meclisi Sözcüsü Galust Sahakyan, çiçeği burnunda Başbakan Karen Karapetyan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Gagik Harutyunyan, Güvenlik Konseyi üyeleri, milletvekilleri ve diplomatik misyon başkanları kutlama tribününün ön sıralarında yer aldılar. 

Halkın özellikle de çocukların büyük bir ilgi gösterdikleri askeri geçit töreni Ermeni ordusunun oluşturulmasında önemli rol oynayan Ermenistan ve Diaspora ulusal kahramanları, Karabağ özgürlük mücadelesi kahramanları, generaller, bakanlar ve kuvvet komutanlarını adlarının okunmasıyla başladı. Tören sırasında askerlerin geçidine, askeri okul öğrencileri, din adamları ve askeri teknik ekipman gösterisi de eşlik etti.

Tören sırasında konuşan Sarkisyan: “İdeal düzende hak gücü doğurur ama bugün içinde bulunduğumuz coğrafya ve komşularımızın tutumu bu ideal düzenden çok uzak. Bu durumda ancak güç hakkı doğuruyor, güçlü olmaya mecburuz. Geçen seneler bize özgürlük mücadelesinde ne kadar başarılı olduğumuzu gösterdi, bu hedefimizden şaşmayacağız, ülkeyi daha iyi noktalara taşıyacağız” dedi.

Tören sonrasında konuşan Dağlık Karabağ Cumhurbaşkanı sözcüsü David Babayan ise “ Bu ordu barış ordusudur, savunma ordusudur, her türlü askeri girişim sadece saldırıları durdurmak içindir, hedefimiz vatanımızda barış içinde yaşamaktır. Bunu bozmak isteyenler çok sert şekilde cevaplarını alacaklardır” dedi.

Tören sonrasında Ermenistan’ın 25. Bağımsızlık Yıldönümü vesilesiyle Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Bako Sahakyan Yerevan Yerablur Askeri Şehitliğini ziyaret ettiler. Cumhurbaşkanları, Komutan Vazgen Sarkisyan ve General Antranik’in mezarları başta olmak üzere bağımsızlığın kazanılması için mücadele etmiş askerlerin mezarlarına çiçekler koydular.

Ermenistan’ın 25. Bağımsızlık Yıldönümü vesilesiyle Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ayrıca Diaspora temsilcileri ile de görüştü. Sarkisyan “Diaspora ile beraberce hareket edersek üstesinden gelemeyeceğimiz sorun olmadığını gördük. Hedefimiz sadece beraberce Ermenistan’ı ileriye taşımak değil ayrıca Diaspora’daki Ermeni gerçeğini da yaşatmak olacaktır” dedi.

Yüzde 94.99’la ‘evet’

Ermenistan Bağımsızlık Bildirisi Sovyet Ermenistan Yüksek Meclisi’nde,  23 Ağustos 1990 tarihli oturumunda kabul edildi. 21 Eylül 1991’de SSCB bünyesinden ayrılma ve bağımsızlığın kazanılmasına ilişkin referandum gerçekleştirildi. Oy kullanan  2.0567.58 yurttaştan 2.042.627’si (yüzde 94.99’u) referandumda “Evet” oyu kullanırken, 10 bin yurttaş bağımsızlığa “Hayır” (yüzde 0.46) demişti. Oylamadan iki gün sonra, 23 Eylül 1991’de Sovyet Ermenistan Yüksek Meclisi artık Ermenistan’ın bağımsız bir ülke olduğunu ilân etti.

Doodle’la kutlama

Ermenistan’ın bağımsızlık günü vesilesi ile  ABD; Fransa, Almanya, Rusya, Çin, İran gibi ülkelerin başkanları tebriklerini sundular. Tebriklerin hemen hemen hepsinde 25 yılda Ermenistan’ın yaşadığı gelişmeye vurgu yapıldı.  Google arama motoru da Ermenistan’ın 25. bağımsızlık yıldönümünü Doodle’la kutladı. Doodle’da Erivan Opera binasının resmi yer aldı. Google açılış sayfasında «Ermenistan’ın Bağımsızlık Günü kutlu olsun» yazısı yer aldı. 

Etiketler

Ermenistan


Yazar Hakkında