Ermenistan’da atamalar sürüyor

Ermenistan'ın yeni Başbakanı Karen Karapetyan'ın kurduğu yeni Hükümet'te atamalar neredeyse tamamlandı.

Ermenistan’nın başkenti Yerevan Eylül ayının ilk haftası beklenmedik gelişmelere tanık olmuş, Başbakan Hovik Abrahamyan’ın istifasını sunmasının ardından Rus doğalgaz şirketi Gazprom’un eski yöneticisi Karen Karapetyan Başbakanlık görevine atanmış ve hızla yeni hükümeti kurmaya koyulmuştu.

Bu hafta atamaların neredeyse hepsi tamamlandı. Dikkatle beklenen Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarının koltuklarına kimin geçeceği de bu hafta belli oldu. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan görevine yeniden atandı. Seyran Ohanyan’dan boşalan Savunma Bakanlığı’na ise Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Vigen Sarkisyan geçti. Sarkisyan’ın yerine Milli Güvenlik Konseyi başkanı Armen Gevorgyan atanırken, Gevorgyan’ın yerine de Genelkurmay başkanı Yuri Khachaturov geirildi.

Sarkisyan’ın imzaladığı bir başka kararla Genelkurmay Başkanlığı’na Savunma Bakan Yardımcısı Movses Hakobyan atandı. Ermenistan Maliye Bakanı: “Ekonomik büyüme %2.4’e yükselecek” Atamalar tamamlanırken, ekonomik kalkınma ile ilgili adımların atılması tekrar gündeme geliyor.

Bu hafta, Ermenistan hükümet oturumunda Maliye Bakanı Vardan Aramyan 2017 yılı bütçe tasarısını sundu. Ermenistan’ın 2017 yılı bütçesinde gelirlerin 1.244 trilyon AMD, giderlerin ise 1.395 trilyon AMD olarak öngörüldüğü açıklandı. Bütçe açığının ise 150 milyar AMD olacağını bildirdi.

Oturumdan sonra bir basın toplantısı düzenleyen bakan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ermenistan Maliye Bakanı Vardan Aramyan, 2016 yılında öngörülen % 2.2 oranında ekonomik büyümenin büyük ihtimal ile %2.4’e yükseleceğini belirtti. Aramyan, atılacak yeni adımlar sayesinde 2017 için ekonomik büyümesinin % 3.2 oranında olacağını söyledi.   

Vergiler konusuna da değinen Aramyan cari yılı, 1 trilyon 68 milyar AMD vergi geliri ile kapatacaklarını bunun öngörülenden 80 milyar AMD eksik olduğunu söyledi.

Ekonomik önlemler paketinde ise 2017 yılı devlet bütçesinde memurların giderlerinin azaltılmasını öngörüyor. Hükümet’in 29 Eylül’de yaptığı oturumunda onaylanan “2017 yılı bütçe tasarısına” göre devlet memurlarının masrafları 7.3 milyar AMD azaltılacak. Böylece hükümet, parlamento ve devlet yönetiminin giderlerine 78.8 milyar AMD ayrılmış olacak.

2017 yılı bütçe tasarısı aynı zamanda devlet memurlarının yurtdışı ziyaretlerine ayrılan bütçenin %30 azalarak, 500 milyon AMD’den 350 milyon AMD’ye inmesini öngörüyor.



Yazar Hakkında