Nefret söylemine hedef olan gazetecilerden ters köşe performans

Almanya’da göçmen ailelerden gelen gazeteciler, kimlikleri nedeniyle kendilerine gelen nefret maillerinin üstesinden gelmenin ilginç bir yolunu bulmuş durumda: gazeteciler bir sahne şovu hazırlayarak bu nefret maillerini izleyiciye okuyor.

AP’den Kirsten Grieshaber’in haberine göre, üç senedir devam eden ‘Nefret Şiiri’ isimli performansta, Türk ve Arap kökenli 7 gazeteciden oluşan bir grup, kendilerine gönderilen çeşitli nefret maillerini sahne üzerinde izleyicilerle paylaşıyor. 

Ön yargılara ironik bir karşı çıkış amacıyla başlatılan performansta gazeteciler, bazen sahneye 1960’lı yıllardaki göçmen işçileri andıran kostümlerle, bazen de radikal İslamcıları hatırlatan maskelerle çıkıyor. 

Sahnede kendisine gönderilen ‘o yabancı bir cihatçı ve batının savunma gücünü içeriden yıkmaya çalışıyor’ gibi mesajları okuyan  Die Zeit editörü Yassin Musharbash, Associated Press’le yaptığı söyleşide, “Yazdıklarımız nedeniyle değil kimliğimiz, ya da kimliğimiz sandıkları şeyler yüzünden taciz ediliyoruz” diyor. 

Tageszeitung Gazetesi’nde çalışan Deniz Yücel’e ise ‘Neden bir yabancıya Almanya’da Almanlar hakkında yazmasına izin veriliyor?” yazan bir mail almış.

Gazeteciler, 4 milyon Müslümanın yaşadığı Almanya’da, özellikle son dönemlerde PEGİDA gibi hareketlerle artışa geçen Müslüman karşıtlığının kendilerine gönderilen maillerin artışıyla doğrudan bağlantısı olduğunu belirtiyor. Paris ve Kopenhag’daki terör saldırıları da nefret söyleminin dozunu arttırmış. 

Sahneye çıkan gazetecilerden biri olan Ebru Taşdemir, gönderilen maillerden bir profil çıkarmanın çok zor olduğunu belirtiyor: “Öğrenciler, hocalar, Türkiye kökenli Almanlar, Hristiyanlar, ateist, herkesten nefret maili gelebiliyor.” 

Performansta eğlendiklerini ve kendileriyle dayanışma içinde olan pek izleyici bulunduğunu söyleyen gazeteciler, ‘yine de en iyi gün bu performansı yapmak zorunda olmadığımız gün olacak’ açıklamasını yapıyor.

 

 

Kategoriler

Güncel Basın Yaşam



Yazar Hakkında