Davutoğlu: 2. ve 3. Dalga Operasyonu Talimatı Verdik

Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonlara ilişikin konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Esenboğa Havaalanı’nda basın toplantısı düzenledi. 

Davutoğlu, gözaltı operasyonlarına ilişkin olarak bilgi verdi. Önceki gece başlayan operasyonların 22 ilde devam ettiğini ve 590 kişinin gözaltına alındığını söyledi.  

Davutoğlu’nun açıklamasından satır başları şöyle, 

"Günlerdir, Suruç olayından bu yana bütün parti liderlerine çağrıda bulunuyorum, gelin beraber teröre ve şiddete karşı ortak deklarasyon yayınlayalım diye. Olumlu cevap alabildik mi? CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'na buradan teşekkür ediyorum. Onun dışında, çağrımıza kulaklar tıkandı."

"Bu noktasal bir operasyon değildir, bir süreçtir. Türkiye'yi tehdit sürdüğü sürece de devam edecektir, tehdit unsurları bir şekilde Türkiye'ye başkaldırdıklarında da en sert şekilde mukabele edecek şekilde hazırlıklarımız vardır."

2. ve 3. dalga operasyonları talimatı

Suriye'de üçüncü dalga Irak’ta da ikinci dalga operasyonları başlatma talimatı verdik. Bu operasyonlar havadan ve karadan  devam ediyor. Kararlığımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu operasyon karar askeri yetkililer, emniyet görevlileri, Bakanlar Kurulu'nda ve Milli Güvenlik Kurulu'nda yaptığımız görüşmeler çerçevesinde hayata geçirilmiştir.

Barzani’yle görüşme

"Bugün sabah Sayın Mesut Barzani ile bir görüşmemiz oldu. Sayın Barzani ile 1 saate aşkın, bir durum değerlendirmesi yaptık. Ben kendilerine Türkiye'nin Kuzey Irak'ta özellikle operasyonun amaçları ve çerçevesini aktarma imkanı buldum. Sayın Barzani, Türkiye'nin gerek DAEŞ ile gerek PKK'ya yönelik operasyonlarının haklı temellere dayandığını ve bu çerçevede Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını bir kez daha ifade ettiler.” 

Meclis’in olağanüstü toplanması

"Meclis Başkanı ile konuyu görüştük. Böyle dönemlerde TBMM nihai istişare makamıdır. Dolayısıyla bu olağanüstü toplantı talebine olumlu yaklaşıyoruz. Grup Başkanvekillerimiz de temas halinde. Muhtemelen çarşamba günü yapılacak ve biz de Meclisimiz ile bu son operasyonlarla ilgili de bilgilendirme imkanı bulmuş olacağız. Orada bir deklarasyon çıkarsa memnuniyet duyarız. Nihayet kapalı kulaklar açıldı deriz, kapalı gönüller açıldı deriz. Ümit ederim genel başkanlar böyle bir ortak tavra gelecek olgunluğu gösterirler."

Çözüm süreci 

"Çözüm süreci milli birlik kardeşlik süreci gibi değişik dönemlerde sürdürülen süreç bizim için tarihidir. 2013 Mayıs'ında Türkiye’deki silahlı unsurların Türkiye’yi terk etmesi sürecine gelinmişti. Muhatabımız da sadece bir kesim değim bütün vatandaşlarımızdı. Bakın 2015’in Temmuz'undayız. Bırakın ülkeyi terk etmeyi gittikçe silahlanarak çözüm sürecini istismar eden bir yola girdiler. Sabırla, sürekli bu unsurlara Türkiye’ye terk etmeleri çağrısında bulunduk.

"Bu unsurlar bir taraftan baskıları artırarak demokratik seçimlere müdahale etmeye cüret gösterdiler diğer taraftan Suriye’deki süreci kullanarak farklı üsluba yöneldiler. Çözüm sürecini istismar eden kim olursa olsun tutumumuzu açıkça ortaya koyacağız."

İstanbul yürüyüşü

"İstanbul’da bellidir. 8 nokta tespit edilmiştir. Gitsinler orada barış içinde toplansınlar. Güvenlik güçlerimiz güvenliklerini sağlayacak. Ama şunu söylüyorum hiçbirinin elinde silah ve maske olmayacak."

 

Kategoriler

Güncel