Hükümet Konağı uğruna 170 yıllık ağaç kesildi

Erzurum’da, meyve veren anıt ağaçlarından olan 170 yıllık tescilli dut ağacı, içinde bulunduğu parka yapılacak olan yeni hükümet konağı için kesildi.

Erzurum'daki anıt ağaçla birlikte parkta 100 yıla yakın tarihi bulunan ceviz ve kiraz ağaçları da iş makinelerinin kurbanı oldu.

Vatan gazetesinden İlker Akgüngör'ün haberine göre Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunan Türkiye’nin meyve veren anıt ağaçlarından olan 170 yıllık tescilli dut ağacı ilçeye yapılacak yeni hükümet konağı için kesildi. 

Vatandaşın tepkisinden çekinen belediye, şehir merkezinde belediyenin çay bahçesi olarak kullanılan Hikmet Çimen Parkı’na iş makinelerini gece gönderdi. İş makineleri parkta anıt ağaçla birlikte 100 yıla yakın tarihi bulunan ceviz ve kiraz ağaçlarını da yerinden söktü.

“Başka yer mi kalmadı?”

Tortum Şelalesi ve Öşvank Kilisesi’yle birlikte bölgenin en önemli kültürel ve doğal ziyaret noktası olan ağacın kesilmesine birçok kişi tepki gösterdi. CHP İlçe Başkanı İkram Kadirhan, “Biz de kesildikten sonra gördük. Çok üzücü. Adliye ya da hükümet konağı yapılacak başka yer bulunabilirdi. İlçemizin en önemli tarihi ve doğal varlıklarından birini kaybettik. 1995’te DYP kesmek istemişti. O zaman tepkiler yüzünden vazgeçilmişti” dedi. Bazı vatandaşlar ise gündüz devam eden kesimi eleştirerek, “Hükümet konağı yapılacak başka yer mi kalmadı? Ağacı kesmeden bina yapılabilirdi” diyerek tepki gösterdi.

“Ağaca gözü gibi bakan” Belediye Başkanı sessiz 

Kent merkezine 88 kilometre uzaklıkta olan Uzundere’deki anıt ağaç daha önce ulusal medyaya "şifalı ağaç" diye haber olmuştu. Hikmet Çimen parkında 13.5 metre yüksekliğindeki 1.5 asırdan fazla bir zamandır meyve veren ağacı görmek ve dut yemek için Türkiye’nin dört bir yanından ilçeye gelenler oluyordu. 

Ağacın kesimiyle ilgili Belediye Başkanı Halis Özsoy ve Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan şimdiye kadar bir açıklama yapmadı. Anıt ağacın kesim emrini veren AK Partili Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, anıt ağaç ünlendiğinde medyaya demeçler vererek ağaca gözü gibi baktıklarını söylemişti. 

Kategoriler

Güncel Yaşam

Etiketler

Erzurum ağaç


Yazar Hakkında