Cemaatler yönetmelik sorunu için ortak hareket edecek

Vakıflar Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, iki buçuk yıldır çözülemeyen ve kangrene dönüşen yönetmelik sorunu için girişimlerini hızlandırdı.

Cemaat vakıflarının yönetim kurulu seçimlerini düzenleyen yönetmeliğin, 2013 yılının Ocak ayında yenilenmek üzere iptal edilmesinden bu yana hiçbir vakıf seçim yapamadı. Cemaatlerin ortak temsilcisi olarak seçilen Alcan, göreve başladığı Ocak ayından beri sorunun çözümü için konuyu gündemde tutmaya çalışsa da, herhangi bir sonuç alınamadı. Tam bir belirsizliğe bürünen sorunla ilgili olarak, 10 Temmuz’da tüm cemaatlerden vakıf hukukçularıyla bir toplantı yapan Alcan, 24 Temmuz Cuma günü de, hukukçuların önerilerini tartışmak üzere vakıf başkanlarıyla bir araya geldi.  

"Vakıfların oy birliği çok önemli"

Şişli Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı’nda yapılan toplantıya katılan yöneticiler, bu konuda ortak bir yol haritası izlemek üzere oybirliğine vardı. Rum, Ermeni, Musevi, Süryani, Bulgar ve Gürcü cemaatlerinden önde gelen 17 vakıf yöneticisinin katıldığı toplantıda hukukçuların tavsiyeleri ayrıntılarıyla tartışıldı. Tüm cemaatlerin katılımı ve oybirliğine ulaşılmasının bir ilk olduğunu belirten Alcan, yol haritasını şöyle anlattı: “Hukukçuların aktardığı teknik bilgileri, ilk olarak Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’le paylaştım; ardından cemaat yöneticileriyle buluştuk. Hukukçularla asgari müşterekler üzerinde anlaştığımız bir yol haritası vardı. Yöneticilerle bunları ele aldık. İlk olarak Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na hitaben, durumun ne kadar sürdürülemez olduğunu ve vakıfların artık nasıl yönetilemez hale geldiğini ifade eden, açık bir mektup kaleme alacağız. Bir hükümet kurulur kurulmaz bu girişimi hayata geçireceğiz. Bizim için bir süre verilmesi önemli, en azından ne zamana kadar bu şekilde devam edeceğimizi bilmeliyiz. Bu girişimden de sonuç alınamaması durumunda hukuksal alanda izleyeceğimiz yollar var. Her adımı oybirliğiyle karara bağlayarak devam edeceğiz. İlk kez ulaşılan bu oybirliğini önemsiyorum, çünkü cemaatlerin kendi aralarında uzlaşamadığı, hatta bazı cemaatlerin bu sorunu hiç önemsemediği şeklinde değerlendirmelerle karşılaşıyorduk. Oybirliği, bu sorunu ne kadar ciddiye aldığımızı açık şekilde ortaya koyuyor.”

Alcan toplantıda, Azınlık Temsilcisi Ofisi’nin kurulması için engel kalmadığını da söyledi. KEY Plaza’da yer alacak olan ofis, Karagözyan Yetimhanesi Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil’in onayıyla, bundan sonraki temsilcilere de ücretsiz olarak tahsis edilecek. Daha önce, ofisin sadece Alcan döneminde tahsis edilmesinin, sonraki temsilcilerin görev yapacağı dönemlerde bütçeye ilave yük yaratacağı yönünde eleştiriler dile getirilmiş ve ofis projesi rafa kaldırılmıştı.  

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.