‘Livissi’ Kayıköy’de dönmedi, Kayaköy olarak kaldı

Tarihi Rum köyü Kayaköy’ün isminin ‘Kayıköy’ olarak değiştirilmesine yönelik referandumda, bölge halkı köyün Kayaköy olarak kalmasına karar verdi.

14. yüzyıldan itibaren Rum yerleşimi olan ve orijinal adı ‘Livissi’ olan köy 1922 mübadelesinde boşalmıştı. 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Gökçe ile Yörük Türkmen araştırmacısı ve sosyal bilimler öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu, Kayaköy'de 1400'lü yılların başında Osmanlı'ya bağlı Kayı ve Karakeçili Yörüklerinin yaşadığı iddia ederek, köyün adının ‘Kayıköy’ olarak değiştirilmesi için Fethiye Belediyesi'nin Mart ayı meclis toplantısında dilekçe vermişti. 

Dilekçeye bazı meclis üyelerinin karşı çıkması neticesinde isim değişikliğine halkın karar vermesi için referandum kararı alınmıştı.

İsim değişikliğine ilişkin referandum, Kayaköy İlkokulu'na konulan sandık ile Pazar günü 08.00 - 17.00 saatleri arasında yapıldı. 

Kayaköy'de ikamet eden 546 kişiden 316'sı oy kullandı. 13 kişinin "Kayıköy" olması için oy kullandığı referandumda, Kayaköy'ün ismi 299 kişinin oyuyla aynı şekilde kaldı. 

Anadolu Ajansı’na konuşan Kayaköy sakinlerinden Mehmet Aydın, "İsim değişikliğine gelinceye kadar Kayaköy'ün bir çok sorunu var. Öncelikle onları halletmeliyiz. Biz köyümüzün adından memnunuz ve bu şekilde kalmasını istiyoruz" dedi.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında