CHP seçim beyannamesini açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aday tanıtım toplantısında seçim bildirgesini açıkladı.

Kılıçdaroğlu, aday tanıtın toplantısının yapıldığı ATO Congresium'da beyannameyi açıkladı, “Önce Türkiye” isimli bildirgeyi gençlere adadığını söyledi. Seçim beyannamesinde gençlere yönelik vaatler de öne çıktı. 

Konuşmasında Kürt meselesine de değinen Kılıçdaroğlu, "güvenlik politikalarıyla çözülemeyeceğinin ortaya çıktı, toplumsal uzlaşma ile çözeceğiz. Toplumsal uzlaşmanın merkezi TBMM'dir" dedi. 

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satırbaşları şöyle:  

Gençlere çağrı

“Sözkonusu vatansa gerisi teferuattır diyen gençlere adıyoruz bu seçim bildirgesini. Ali İsmaillere, Özgecanlara adıyoruz. Merdiven altlarında kayıt dışı çalışan gençlere adıyoruz. Çöpten kağıt toplayarak ailesini geçindiren gençlere adıyoruz. Üniversiteyi kazanıp yurt sorunu çözülmeyen gençlere adıyoruz. Teröre kurban verdiğimiz gencecik fidanlarımıza adıyoruz. Soma'da kaybettiğimiz gençlere adıyoruz bu seçim bildirgesini. İşsizlikten bunalan gençlere adıyoruz. TOMA'ları polis barikatlarının önünde elinde güllerle yarattıkları mizahla diktatöre meydan okuyan gençlere adıyoruz bu seçim bildirgesini.

Gençlere bir çağrım var. Siyaseti dinozorlardan temizleyin. Aktif siyasetin içinde olun. Gençler siyasete girsin diye yüzde 10 gençlik kotası getirdik. CHP'nin internet sitesine girin oradan CHP'ye üye olun.

Gençleri olağan şüpheli sınıfından çıkaracağız. Onları olağan şüpheli olarak değil olağan yurtsever olarak göreceğiz. Gençlerden beklediğim bir şey var. Biz bu gençlerden ne bekliyoruz. Siyasete ilgi gösterin. Siyaseti dinazorlardan temizleyin.”

5 sorun

Demokrasi Türkiye'de kan kaybediyor. Türkiye'nin 5 temel sorunu; demokrasi, hukukun üstünlüğü, ekonomi, dış politika, eğitim ve toplumsal barış... Dış politikanın vatandaşa hangi faturaları çıkardığını görüyoruz. 

CHP'nin seçim beyannamesinde yer alan vaatlerse şöyle: 

İş garantili eğitim

İşsizlik geleceğin de sorunu. İş garantili eğitim yapacağız. 3. sınıftan itibaren fabrikalarda stajları yapacaksınız, mezun olduğunuz gün işiniz hazır olacak. Bizim getirdiğimiz düzende oğlunuz kızınız asla işsiz olmayacak.

Taşeron işçi 

Geçen seçim bildirgesinde de söz vermiştim sözümün arkasındayım, taşeron işçilerin tamamı kadrolu olacak.

Asgari ücret 1500

Asgari ücretle çalışanların yüzde 80'i genç. Sevgili gençler size sözüm söz, asgari ücret CHP iktidarında net 1500 lira olacak. Mali disiplini bozmadan bu işi çözeceğiz, herkes rahat yaşayacak. 

Passolig kalkacak 

Gençler maça gitmek istiyor. Passolig nedeniyle gidemiyorlar. Söz kaldıracağım bu belayı. Gençler rahat rahat maça gidecek.  

YÖK kalkacak

YÖK belasını kaldıracağız. Öğrencilerin üniversite yönetiminde söz hakkı var. Eğitimi parasız yapacağız. Gençler için düşündüğümüz her şey ülkenin geleceği için alınmış bir karardır.

Lisekart

Lise son sınıf öğrencilerinin öğrenim harcamalarına yönelik "lisekart" uygulamasını getireceğiz.  

Anayasa 

Anayasayı değiştireceğiz, eşit yurttaşlığı getireceğiz. En önemlisi siyasi ahlak yasasını getireceğiz. Cumhurbaşkanı başbakandan gizli nasıl örtülü ödenek kullanacak. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz. Eğer Türkiye bölgesinde ve dünyada saygı kazanmak istiyorsa birinci sınıf demokrasiyi getirmelidir. Kişi başına gelirin 45-50 bin dolar olduğu ülkelerde birinci sınıf demokrasi var.

Kredi borcu faizi 

Kredi borçlarının faizlerinin en az yüzde 80'ini sileceğiz. çalışan emekliden Sosyal Güvenlik Destek Pirimi kesilmesi uygulamasını kaldıracağız. Borcun dahi olsa hastanelerde insanca tedavi olmak istiyorsan oy vereceğin parti CHP, bu kadar açık ve net.

Mazotu çiftçiye dolardaki artış nedeniyle 1 lira 80 kuruştan vereceğiz. Her kuruşu hesaplıyoruz. Bütün orman köylüleri Orman Genel Müdürlüğü tarafından sigortalı yapılacak. Sigorta ve vergi borcu bulunmayan esnaf ve KOBİ'ye sıfır fazili kredi vereceğiz.  

“Bürokratik devrim”

Cumhuriyet tarihinin en büyük bürokratik devrimini yapacağız.  Milyonlarca kağıt ve harcama yapılıyor. Biz bütün gelirleri GİB'nin yapacağı bir sistem kuracağız. Beyanlar oraya verilecek. Bürokrasiyi nasıl kaldırdığımızı göreceksiniz.

Yasal statülü okul aile birliği

Hiçbir anne baba eğitim sisteminden memnun değil. 12 yılda 13 kez eğitim politikası değişmişse orada millilikte bir sorun vardır. Öğretmenler toplumun lideri olacak. Siyasilerin değil, eğitimlerin belirlediği bir eğitim politkası yapacağız. Taşımalı eğitime son vereceğiz, tam gün eğitim yapacağız. Çocuk öğle yemeğini okulda öğretmeniyle birlikte yiyecek, beslenme çantası değil, devlet öğlen yemeği verecek. Okul aile birliklerinin tamamını yasal statüye kavuşturacağız. 

İmam Hatipler

Bize CHP gelecek imam hatip okullarını kapatacak diyorlar. Hayatımda duyduğum en büyük iftiralardan biri. Orada okuyan çocuklar bizim çocuklarımız. Hiçbir okulun bir siyasi partinin arka bahçesine dönüşmesini kabul edemeyiz. Bizim imam hatipleri kapatma gibi bir düşüncemiz yok, açık ve net kamuoyu önünde ifade ediyorum.

Kürt sorunu

Kürt sorunu güvenlik politikalarıyla çözülür mü? Biliyoruz ki çözülmez. Bu sorunun çözümünde siyasi partilerin ilk duruşları ne olmalı. Siyasi partiler teröre karşı açık ve net bir tavır takınacaklar. Kürt sorununu toplumsal uzlaşmayla çözeceğiz. Bunun merkezi TBMM'dir. Bu temel sorunu çözmek için siyasi partiler hangi ilkelerden yola çıkmalıdır. Samini ve dürüst olmaları lazım. Muhalefete ve topluma bilgi verilmesi lazım. Biz bu sorunu çözmeye talibiz. Bu sorunu CHP dışında hiçbir parti çözemez. Sorunun çözümüyle ilgili bizim kadar emek harcayan başka bir parti yoktur. Bizim gizli ajandamız yok. Biz bu ülkenin kurucu partisiyiz.

Gazi ve şehitler yüksek kurulu 

Bugün müziğimiz yoktu, şehitlerimiz olduğu için. Şehidin olduğu her eve ateş düşüyor. Düne kadar ne söylüyorlardı bugün ortaya çıkan tablo ne?  Gazi kardeşlerime sesleniyorum, milletvekillerinin sağlıkta hakları neyse aynısını size de tanıyacağız. Her şeyden tasarruf edilir, gaziden tasarruf edilmez. Başbakanlığa bağlı gaziler ve şehitler yüksek kurulunu oluşturacağız. Bütün sorunları buradan çözülecek. Kapı kapı dolaşarak değil.



Yazar Hakkında