Diyarbakır Baro Başkanı Elçi'ye tutuklama istemi

Hakkında yakalama kararı çıkartılan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, gözaltına alındıktan sonra İstanbul'a getirilerek mahkemeye sevk edildi.

Bir televizyon programında "'Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK, silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir" dediği gerekçesiyle Bakırköy 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nce hakkında yakalama kararı çıkarılan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, gece saat 02.20 sıralarında makamında gözaltına alındı.

Elçi'ye tebliğ edilen yakalama kararında, Elçi'nin 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan hakkındaki soruşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacıyla yurt içinde saklandığı belirtildi. Kararda tüm aramalara rağmen Elçi'ye ulaşılamadığı ve tebligat yapılamayacağı anlaşıldığından hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi. 

Elçi, hakkında soruşturma açıldığını öğrendiken sonra kamuoyuna yaptığı açıklamada, adliyedeki makam odasında ifadeye çağrılmayı beklediği açıklamıştı. 

Kararın tebliğ edilmesinin ardından makam odasında bulunan Avukat Tahir Elçi, binada bulunan avukatların alkışları arasında polislerin yanına geldi. Elçi'nin polislerin yanına gelmesi sırasında binada bulunan avukatlar 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganları attı. Daha sonra baronun kapısına çıkan Tahir Elçi'ye görevli polisler tarafından usul gereği Bakırköy 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nin yakalama kararı okunarak, hakları anlatıldı. Bu sırada bazı avukatlar polislerin konuşmalarını yuhalayarak 'Şov yapmayın' diye bağırdı.

“Türkiye özgür müdür, demokratik midir?”

Burada bir konuşma yapan Tahir Elçi, "Bir ifade, bir söz nedeniyle bir Baro Başkanı tutuklanıyor. Türkiye'de ifade özgürlüğü ve demokrasinin geldiği boyut açısından çarpıcı bir uygulama yaşıyoruz. Bir Baro binasından Baro Başkanı ifadeleri nedeniyle tutuklanıyor şu anda “dedi.

Konuşmanın ardından binaya gelen polisler Tahir Elçi'yi gözaltına aldı. Elçi'nin binadan çıkarılması sırasında da avukatlar alkış çalıp, slogan atmaya devam etti. Elçi'nin gözaltına alınması sırasında yanında bulunan eşi de koluna girerek destek olmaya çalıştı. 'Tahir Elçi yalnız değildir', 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganları ve alkışlar eşliğinde binadan çıkarılan Elçi, daha sonra arkasına dönerek destek olmak için gelen meslektaşlarını selamladı. Gözaltına alındıktan sonra polis aracına bindirilen Elçi, "Türkiye özgür bir ülke midir, demokratik bir ülke midir bu manzara bunu çok iyi ortaya koydu “dedi.

Türkiye Barolar Birliği: Kanuna aykırı

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hakkında verilen yakalama kararı ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "PKK'nın terör örgütü olmadığına dair hiçbir açıklamaya katılmamız mümkün değildir. Ancak daha önce Ergenekon, Balyoz ve benzeri soruşturmalarda yaptığımız açıklamalardan kamuoyunun çok iyi hatırlayacağı üzere, yakalama ve tutuklama tedbirleri, ancak kanunda yazılı şartların varlığı halinde uygulanabilir. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun yakalamayı düzenleyen 98/1. maddesine göre; yakalama emri çıkarılabilmesi için şüphelinin çağrı üzerine gelmemesi veya çağrı yapılamaması gereklidir. Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi'nin yaşadığı, çalıştığı ve ikamet ettiği yerler bellidir. Öte yandan Avukat Elçi, hakkında soruşturma açıldığını basın yoluyla öğrendikten sonra kamuoyuna yaptığı açıklamada, adliyedeki makam odasında ifadeye çağrılmayı beklediğini de ilan etmiştir. Hal böyleyken, Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilmiş olan yakalama kararı açıkça kanuna aykırıdır. Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.''

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

Tahir Elçi


Yazar Hakkında