Radyo Agos’ta Perinçek davası konuşuldu

Cumartesi günleri Açık Radyo’da yayınlanan ‘Radyo Agos’ta bu hafta Perinçek – İsviçre davası hakkında AİHM Büyük Daire’nin verdiği karar ve yankıları konuşuldu.

Agos Genel Yayın yönetmeni Yetvart Danzikyan’ın sunduğu programda Agos köşe yazarlarından Ohannes Kılıçdağı konuktu. 

Büyük Daire’nin kararında, Türkiye medyasında çokça çıktığı gibi, 1915’in Soykırım olup olmadığı tartışmasını karara bağlamadığını belirten Kılıçdağı, kararda “Perinçek’in ceza aldığı İsviçre Ceza Kanunu maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesin maddesi arasında çelişki olup olmadığına bakıldığını” söyledi.  

Perinçek’in Talat Paşa Komitesi’nin ajandasının yeterince anlatılamadığını düşündüğünü belirten Kılıçdağı, dava kararının yerelliğini eleştirdi: 

“Kararda, Perinçek’in ifadesi İsviçre’deki Ermeniler ve Türkler arasında gerilime yol açma ihtimali olmadığı için nefret söylemi sayılamayacağına dair bir açıklama var. Ama böyle bir kararın İsviçre’de kalması mümkün mü? Başta Türkiye olmak üzere her yerde yansımaları olacaktır. Avrupa’da Holokost’u savunan ifadeler anti semitiktir. Kararda da Holokost inkarının Nazi dehşetini yaşamış ülkelerde özellikle tehlikeli olduğu belirtiliyor. Holokost inkarının Avrupa’da doğuracağı sonuçlara benzer sonuçlar Perinçek’in ermeni soykırımını inkar etmesiyle Türkiye’de yaşanacaktır. AİHM’in Holokost inkarıyla Ermeni Soykırımı inkarını kıyaslarken bütüncül bir bakış tutturmasını beklerdim.” 

Radyo Agos’ta bu hafta ayrıca Fikret İlkiz’le Ankara katliamı soruşturmasına getirilen geniş kapsamlı yayın yasağı, Şebnem Korur Fincancı’yla da toplumsal travma konuşuldu. 

Radyo Agos’un 17 Ekim tarihli kaydını aşağıda dinleyebilirsiniz: 

Kategoriler

Basın



Yazar Hakkında