Holokost kurbanları için Ankara'da resmi tören

27 Ocak Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü'nde Ankara'da resmi bir devlet töreni düzenlenecek.

Şalom'un haberine göre, Ankara Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenecek törende AB ilişkilerinden sorumlu Bakan Volkan Bozkır,  Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Başkanı Büyükelçi Tunç Uğdül, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş ve Hahambaşı Rav İzak Haleva birer konuşma yapacaklar.

Auschwitz- Birkenau Nazi kampının özgürlüğüne kavuşmasını anlatan bir belgeselin gösterimi ile başlayacak olan törende ayrıca, geçtiğimiz yıl Auschwitz- Birkenau’yu  ziyaret eden Türkiyeli öğrenciler de konuşma yapacak. 

Konuşmaların ardından J.Williams’ın Holokost ile neredeyse özdeşleşmiş olan bestesi, 'Schlinder'in Listesi’ filminin müziği kemanda Prof. Orhan Ahıskal ve piyanoda David Ezra Okonşar tarafından seslendirilecek.  

Törene Yahudi cemaatinin üyelerinin dışında Ankara’da bulunan yabancı devletlerin temsilcilerinin katılması bekleniyor. 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kasım 2005’te aldığı bir kararla, Kızıl Ordu’nun 1945 yılında, Auschwitz-Birkenau ölüm kampı kompleksini ele geçirdiği tarih olan 27 Ocak gününü, Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü ilan etti. 

Alınan karara göre BM üyesi her ülke, Holokost kurbanları anmak ve ülkesinde Holokost ile ilgili eğitici programlar geliştirmek ile yükümlü.

Holokost günü kararı ayrıca, tüm BM üyesi ülkelerin bir daha böyle bir trajedi yaşanmaması için yeni nesilleri nefret suçlarına karşı eğitmelerini, savaşta olanları ve nedenlerini orta eğitim programlarına dahil etmelerini tavsiye ediyor.



Yazar Hakkında