AYM Roboski başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, Roboski'de 34 kişinin savaş uçaklarının bombardımanında öldürülmesi ile ilgili ailelerin yaptığı bireysel başvuruyu 'eksik evrak' gerekçesiyle reddetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) , Roboski'de Türkiye savaş uçaklarının bombardımanında hayatını kaybeden 34 kişinin yakınlarının yaptığı bireysel başvuruyu reddetti.

AYM, ret gerekçesinde 53 başvurucudan 3’ünün avukatlarının vekaletnamesinin dosyada yer almadığını belirtti. 

Yüksek Mahkeme, eksik belgelerin 15 gün içinde tamamlanması için tebligatta bulunduğunu hatırlatarak avukatın belgeleri 2 gün gecikmeli sunduğu için ret kararı verildiğini açıkladı.

Başvurucu avukatlardan Mesut Gerez, AYM’ye yeniden başvuracaklarını ve eş zamanlı olarak da dosyayı AİHM’e götüreceklerini söyledi. 

AYM'den 20 ay sonra gelen cevap 

Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28'i aynı aileden 34 kişinin savaş uçaklarının bombardımanıyla 28 Aralık 2011'de öldürülmesi ile ilgili olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı 11 Haziran 2013’te Genelkurmay Askeri Savcılığı’na göndermişti. Genelkurmay Askeri Savcılığı da 7 Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdi. Başvurucu aileler AYM’ye 18 Temmuz 2014’de başvuru yapmıştı. AYM, 20 ay sonra sonuçlandırdığı dosyada “eksik belgelerin süresinde AYM’ye sunulmadığı” gerekçesiyle reddedilmesine karar verdi.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında