Obama: 1915'te ne olduğuyla ilgili şahsi görüşüm değişmedi

ABD Başkanı Barack Obama, görevinin son yılında 24 Nisan’ın 101. Yıldönümü için bir açıklama yayımladı. Önceki yıllardaki gibi Soykırım ifadesini kullanmaktan kaçınan ABD Başkanı, ‘Medz Yeghern’ dedi, fakat açıklamasında, 1915’te ne olduğuyla ilgili şahsi görüşlerimi ısrarla ifade ettim ve bu görüş değişmedi’ ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama, 1915 Ermeni Soykırımının 101'inci yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan öncesi yaptığı açıklamada, Ermenice “Büyük Felaket” anlamına gelen “Medz Yeghern” ifadesini kullandı. 

Yazılı açıklamasında, “1915’te zulüm görenlerin anısını onurlandırdıklarını “ belirten Obama, 1915’te yaşanan katliamları ABD’ye ileten büyükelçi Henry Morgenthau ve uluslararası ceza hukukunda soykırım suçunun kabul edilmesini sağlayan avukat Raphael Lemkin’i de andı. 

ABD’ye göç eden Ermenilerin ülkeye kattıkları değeri vurgulayan ve onlara teşekkür eden ABD Başkanı, ‘Yaklaşık 17 bin Suriyeli göçmeni ağırlayan Ermenistan halkına da teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Soykırım ifadesini kullanmadan, geçmişle hesaplaşma ve tanımaya da değinen Obama, “1915’te ne olduğuyla ilgili şahsi görüşlerimi ısrarla ifade ettim ve bu görüş değişmedi. Ayrıca insanların ve ulusların, geçmişin acı verici olaylarını tanıması ve onlarla hesaplaşması durumunda daha da güçlendiğini, daha adaletli ve toleranslı bir gelecek inşa ettiklerini gördüm” dedi. Obama, ‘geçmişin karanlığını aydınlatmak için çalışan’ Türkiyeli ve Ermeni tarihçilere ve Papa Francis’e teşekkür etti.  

Barack Obama, 2008’de ilk kez Başkan seçilmeden önceki seçim propagandası sırasında Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağını söylemişti.

 



Yazar Hakkında