Balıkçının öğrettiği

EZGİ BERK 

Ünlü yazar Heinrich Böll’ün çocuklara diyeceği var. Bir turist, elinde fotoğraf makinesi gezinir ve kimseden izin alma ihtiyacı duymadan insanların fotoğraflarını çekerken limanda, kayığında uyuklayan balıkçıya denk geliyor. Uyuklayan balıkçıyı uyandıran turist, “Avlanmak için ne kadar harika bir gün, dğeil mi?” diyerek balıkçıyla sohbet etmeye başlıyor. Turistin tüm sorularına tek tek cevap veren balıkçı, ne konserve balık üretimcisi, ne fabrika sahibi oluyor da zenginlik içinde yüzüyor. Tüm bunlar şehirli turistin çok para kazanıp sonra da hiç çalışmadan keyif çatabileceği bir hayata özlemini gösteriyor. Balıkçı ise son sahnede zaten kendisine yetecek kadar balık avlayıp satınca geri kalan zamanında keyif yaptığını turiste hatırlatıyor. Taa ki kendisi gelip de balıkçıyı rahatsız edene dek. 

Çizgi roman gibi resmedilmiş kitap, yarış atı gibi çocukların sınavdan sınava koşturduğu, bu koşuşturmayı sorgulamadığı, bebeklerin daha doğmadan projelendirildiği, ebeveynlerin mükemmel olmak zorunda olduğu günümüz dünyasına nanik yapıyor. “Durun bir dakika! Çalışmak için mi yaşıyorsunuz, yaşamak için mi çalışıyorsunuz?” diye soruyor.

Bu kitabı okuyan çocuklar, okul ve başarı kavramlarını sorgulayabilir, ben önden söylemiş olayım! Yetişkinlere de hayatlarını sorgulatabilecek kadar tehlikeli bir kitap!

 

Balık Tutma Dersleri
Yazan: Heinrich Böll
Resimleyen: Emile Bravo
Çeviren: Figen Müge Erel
Desen Yayınları
40 sayfa