Korsanlar İzlanda'da hükümete doğru yelken açtı

Kuruluşundan on yıl sonra Korsanlar büyük bir adım daha atıyor, bu defa İzlanda'da. Genel seçim kararı alındığından bu yana Korsan Parti İzlanda anketlerde birinci parti olarak görülüyor ve yarın yapılacak seçimler öncesi arkasında hükümet kurma yolunda büyük bir destek var.

On yıl önce İsveç'te yaşarken bir davet aldım. Davet, yeni kurulmuş siyasi bir partinin toplantısına katılmam içindi. Yapılacak öğrenci seçimleri öncesinde Korsan Parti çalışmalarında benim de bulunmamı istemişlerdi. Sağ/Sol yönelimli partilerin içinde bulunduğu genel hal ve kültürün, bıkkınlığı düşünüldüğünde, bu davet kesinlikle ilgi çekiciydi. 

Telif sistemine karşı ortaya çıkan “internet korsanları” geçen yıllar içinde bundan çok daha öteye giderek, tipik bir radikal muhalif parti olmadıklarını kanıtladılar. Partinin gündemi basit; şeffaflık, bilgiye erişim özgürlüğü, doğrudan demokrasi, halkın karar alma sürecine katılımı ve uyuşturucunun serbest bırakılması. 

29 Ekim'de yapılacak seçimlerde Korsanlar şu an ellerinde bulunan desteği en az dörde katlayacak gibi görünüyorlar. Halihazırda arkalarında bulunan yüzde 5'lik oy kitlesi ve mecliste bulunan üç milletvekiliyle Korsanlar başarılı bir dönem geçirdi. Wikileaks'in eski sözcüsü ve “poetician” (şair ve politikacı) Birgitta Jonsdottir, İzlanda için diğer partilerden çok daha farklı bir vizyona sahipti, ve muhtemelen seçimlerin ardından meclis başkanı olduğunda önümüzdeki dönem etkisini gösterecek. 

Panama Belgeleri’nin yayınlanması ardından, İzlanda eski başbakanı Gunnlaugsson, İzlanda'da batan bankalara dair hak iddiasında bulunan bir yatırım şirketinin sahibi olduğu ortaya çıkan eşinin malvarlığı nedeniyle Korsanlar tarafından istifaya zorlanmıştı. Başbakanın istifası ardından yapılan anketlerde, yolsuzluk karşıtı ve şeffaflık talebi öne çıkan protestoların öncü aktörlerinden Korsanlar yüzde 43'lük bir desteği kazanmıştı. Bir yıl boyunca da İzlanda'nın en çok destek gören partisi olarak anketlerde birinci çıktılar. 

Şu an seçimlere bir gün kala yapılan son anketlerde halen yüzde 22'nin üzerinde bir desteği elinde tutan Korsanlar, yalnızca İzlanda'da değil, Avrupa çapında parti siyasetine yeni bir bakış açısı getiriyorlar. Korsan Parti İsveç başkan yardımcısı ve Net Political sözcüsü Mattias Bjärnemalm “Korsan hareketin bir hükümetin parçası olması ve bakanlık almasının önemini ne kadar kadar anlatsam az. Bugün, seçimlerin hemen öncesinde burada artık meclis deneyimi olan bir parti olarak bulunuyorlar” diyor. Avrupa Parlamentosu Korsan Parti milletvekili Julia Reda ise Korsanların İzlanda’daki başarısının diğer ülkelerdeki Korsan partiler için örnek teşkil ettiğini belirtiyor.  

Korsanların seçim vaatleri 

Yıllar içerisinde, Korsan Partiye dair birçok insanla konuştum ve aldığım yanıtlar genellikle “yani bir ideolojisi yok” ya da “tipik bir radikal protesto partisi” şeklinde oldu. Fakat İzlanda'da Korsanlar, aralarında dine hakaret yasasının kaldırılması, Edward Snowden'e iltica statüsü verilmesi, Chelsea Manning'in serbest bırakılması gibi birçok kampanya yürüttü. Bunun yanı sıra, adaletsizliklere ve işlemeyen sisteme karşı da görüşlerini açıkça belirtiyorlar. İzlanda Korsanlarının seçim gündeminde herkes tarafından yazılmış anayasanın kabul edilmesi, ulusal kaynaklardan elde edilen servetin halka adil şekilde dağıtılması, ücretsiz sağlık sigortasının geri getirilmesi, karar alma süreçlerine halkın katılımının artırılması, ve güven ortamı sağlayarak yolsuzlukla mücadele edilmesi bulunuyor. 

Korsan Parti İzlanda'nın başbakan adayı Smari McCarthy seçim öncesi açıklamasında şöyle diyor: “Yeni bir dalga liberal politikanın zirvesindeyiz; burada yolsuzluk ve yetkiyi kötüye kullanmaya karşı çıkılıyor ve yönetim sistemleri birkaç güçlü elitin değil toplumun ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak şekilde yenileniyor.”

Bütün parti gruplarının Avrupa çapında yapılanmaları bulunsa da, Korsanlar dijital iletişimin nimetlerinden belki de en çok faydalananlar. Yapılanma bakımından öncü oldukları kesin; kendilerinden önceki hiçbir politik oluşuma benzemiyorlar. Avrupa çapında bir taban hareketi olarak ortaya çıkan hareket, seçim sonuçlarıyla toplum gözünde onaylanıyor ve bunu yaparken geleneksel kalıpların içine dahil edilmeyi reddediyor. Bu haftasonu, İzlanda 30'dan fazla ülkeden gelen Korsan temsilcileri Reykjavik'te ağırlıyor. Kuzeyde geleceğe dair bir ışık var.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında