AP Başkanı: Hükümetin yaptıkları AB’ye bağlılığa dair şüphe uyandırıyor

Avrupa Parlamentosu başkanı Martin Schulz, HDP’li vekillere yönelik gözaltı ve tutuklamalarla ilgili açıklama yayımladı.

Martin Schul'un açıklaması şöyle: 

"Bugünkü gözaltılar, Türkiye'deki siyasi çoğulculuğa dair ürkütücü sinyaller gönderiyor. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve HDP vekilleri Türkiye toplumunun meşru ve demokratik temsilcileridir. HDP, meclisteki en büyük üçüncü partidir.

Selahattin Demirtaş ile birçok kez bir araya geldim. Kendisi barış sürecine, şiddetsizliğe, siyasi diyaloga ve hukukun üstünlüğüne adanmış birisidir. Eylül ayındaki son görüşmemizde gözaltına alınma sırasının kendisinde olduğundan endişeleniyordu.

Üst düzey isimleri de kapsayan bu son gözaltı dalgasıyla -ki bu HDP'nin diğer seçilmiş temsilcilerine yönelik baskının devamı niteliğindedir- Türkiyeli yetkililer sadece Türkiye'yi demokrasiden daha da uzaklaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda AB-Türkiye ilişkilerinin temelini teşkil eden değerlere, ilkelere, normlara ve kurallara da sırtlarını dönmüş oluyorlar. 

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini ve Komiser Hahn ve parlamentodaki siyasi grup liderleriyle Türkiye'de son gelişmeleri tartışmak üzere sürekli iletişim halindeyim. Bu meseleler acilen ele alınmalıdır. Türkiye AB üyeliğine aday bir ülkedir ve Gümrük Birliği üyesidir. Hükümetin yaptıkları AB-Türkiye arasındaki sürdürülebilir ilişkinin temeline ve Türkiye hükümetinin demokratik değerlere ve AB ile ilgili beklentilerine bağlılığına dair şüpheler uyandırmaktadır."

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya



Yazar Hakkında