Astana görüşmeleri: Üç ülke anlaşmaya vardı

Astana'daki görüşmelerde Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'deki ateşkesin izlenmesi için üçlü kontrol yöntemleri üzerinde anlaştı.

Dün başlayan Astana toplantısında, Suriye’deki iç savaş döneminde, silahlı muhalif gruplar, Esad yönetimi, İran, Türkiye ve Rusya ilk kez uluslararası bir toplantıda bir araya geldi.

Türkiye, Rusya ve İran, Astana'daki Suriye görüşmelerinin sonucuna ilişkin ortak açıklama yaptı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov’un okuduğu açıklamaya göre, Suriye'de ateşkesin denetimi ve uygulanması için Türkiye, Rusya ve İran üçlü mekanizma kuracak.

Suriye krizinin askeri çözümle sonlandırılamayacağına değinilen açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Cenevre görüşmelerinin de desteklenmesi ve Suriye'deki çözüme uluslararası toplumun katkı sağlamasının önemi vurgulandı.

Abdrahmanov Suriye hükümeti ve silahlı muhalif grupların Cenevre'de 8 Şubat'ta düzenlenecek toplantıya çağrıldığını da belirtti.

Krizin sadece 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının tamamının uygulandığı bir siyasi süreçle çözülebileceğini belirten Abdrahmanov, ateşkes rejimini güçlendirmeye, ihlallerin asgariye indirilmesine katkıda bulunmaya, şiddeti azaltmaya, güven artırmaya, 2165 (2014) sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak insani erişiminin hızlı ve sorunsuz şekilde önünün açılmasına ve Suriye’de sivillerin korunması ve serbest dolaşımını sağlamaya çalışacaklarını belirtti.

Muhaliflerin askeri liderleri ve Esad yönetimi, Astana görüşmelerinin ilk gününde aynı masada oturmayı kabul etmemiş, farklı odalarda yer alan heyetler garantör ülkeler aracılığıyla görüşmelere başlanmıştı. 

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında