Yılmazer'in sorgusu tamamlandı

Dink cinayeti davasında konuşan eski İstihbarat Dairesi Başkanlığı C Şubesi Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in sorgusu tamamlandı.

Dink cinayetinde aralarında Ramazan Akyürek, Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler ve Engin Dinç’in de bulunduğu kamu görevlileri hakkında açılan dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. 

Duruşmaya tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek, tutuksuz sanık Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay ve Sabri Uzun katıldı.

Ayrıca Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Yasin Hayal, Özkan Mumcu, Mehmet Ali Özkılınç, Şükrü Yıldız SEGBiS aracılığıyla bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı. Ogün Samast rahatsız olduğunu söyleyerek duruşmaya katılmadı. 

Dink ailesi  avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, İnci İşbulur, Emel Ataktürk Sevimli, Hülya Deveci ve sanık avukatları duruşmaya katıldı.

Duruşmada savunması tamamlanan Ali Fuat Yılmazer'in çapraz sorgusuna devam edildi. 

Çapraz sorguda Ahmet İlhan Güler, Yılmazer'in kendisiyle ilgili söylediği ulusalcı grupların faaliyetlerinin takip edilmemesi talimatını anımsatarak, “Ulusalcılık çalışmalarınızda İstanbul'dan alamadığınız bir veri varsa kimle konuştunuz bunu?  Bana böyle bir şey intikal etmedi çünkü. Benim niye haberim olmadı” diye sordu. Yılmazer de dava sanıklarından dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile konuştuğunu belirterek, “Bu çalışmaları yaptıysanız gösterin. PR odaklı bir tavrınız var. Muzaffer Tekin'i takip ettiyseniz arşive niye aktarmadınız? Siz bu sebeple görevden alınmak istendiniz. Çok doğal değil mi? Sizle görüşen İstihbarat A veya B şubenin FETÖ'den alınmamasının bir anlamı var” dedi. Bu sırada söze giren mahkeme başkanı Ali İhsan Horasanlı anlamın ne olduğunu sordu. Yılmazer de, “Derin çetelerle hareket ettiklerini gösteriyor.  Nedim Şener'in kitabı bu şekilde yazıldı. Bunlar hep vesayet düzeniyle angaje elemanların çalışmalarıdır” dedi. Güler de, “Bir şube müdürünün hezeyanını dinlemiş olduk. Herkes kendi yerini bilmeli” ifadelerini kullandı. 

Heyet başkanı Ali Fuat Yılmazer'e Dink cinayetine giden ihmaller zincirinin ilk nerede koptuğunu sordu. Yılmazer ise "İstanbul olduğunu düşünüyorum" diyerek şöyle devam etti: "Eğer İstanbul üzerine düşeni yapsaydı cinayet önlenirdi. O günkü güvenlik konsepti içerisinde ulusalcı grupların şiddet söylemli ve saldırganlığı tahrik eden yapıların istihbarat sistemi içinde takip edilse ve bir delillendirme süreci başlatılsaydı bu tehdit bertaraf edilebilirdi."

Dink cinayeti davası perşembe günü tanıkların dinlenmesiyle devam edecek. Perşembe günü Dink cinayeti ardından rapor hazırlayan Başbakanlık Teftiş Kurulu görevlileri Müttalip Ünal, Ayşegül Genç, Yasemin Tuğçe İnan ve Mehmet Akın ifade verecek. 

Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Faruk Sarı, etkin pişmanlıktan yararlanmak talebiyle ifadesini değiştirmişi. Sarı cuma günü yeniden dinlenecek.

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.