Agos'ta bu hafta

AGOS’UN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN

E-GAZETEYİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

GÜNCEL

*Surp Giragos Kilisesi’nde büyük tahribat

Başepiskos Aram Ateşyan, Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’ni ziyaret etti. Ziyaretle birlikte Kilisedeki büyük tahribat da ortaya çıktı. Onarımını yapılması için çağrıda bulunan Ateşyan, “Bugün bırakın mahalleyi Tanrı’nın dua evi olan kiliseler, camiler harabe halindeler. Bunu yapana biz insan diyemeyiz” dedi.

*Bakan Kurtulumuş’a rağmen tuvalet ayıbı sürüyor

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Van’ın Edremit ilçesinde Ermeni Mezarlığı üzerine yapılan tuvaletin kaldırılacağını söyledi. Belediyeye atanan Kayyım Atıf Çiçekli ise Bakan Kurtulmuş’un açıklamasına rağmen tuvaleti kaldırmayacaklarını açıkladı.  

*Tahir Elçi anılıyor

İnsan hakları savunusu ve Diyabakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’yi anma törenleri kapsamında Diyarbakır’da bir belgesel gösterimi olacak. ‘Kırık Saat’ adlı belgeselin galası, 28 Kasım’da Diyarbakır Barosu’nda yapılacak.  

*Hrant Dink Vakfı’na büyük ödül

2008’de Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından kurulan Chirac Vakfı, 2017 Chirac Çatışmaların Önlenmesi Ödülü’nün Hrant Dink Vakfı’na verileceğini açıkladı.

*Saroyan’la Balat’ta

Artür Saroyan, yazar William Saroyan’ın akrabası. Balat’ın en beğenilen kafelerinden biri olan Fida’yı işleten Saroyan’ın Bitlis Ahlat doğumlu büyükbabası Asadur Saroyan ile William Saroyan’ın babası kardeşler. Artür Saroyan ailesinin hikâyesini anlattı.  

TOPLUM

*Bekçiyan’dan Erdoğan’a mektup

Patrik Kaymakamı Başepiskopos Karekin Bekçiyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya patrik seçimi sürecine dair birer mektup gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderilen mektupta Erdoğan’ın Ermeni toplumunun sorunlarıyla yakından ilgilendiği ve bu durumun memnuniyet verici olduğu vurgulandı.

*Topkapı’da madağ zamanı

Okullar yararına düzenlenen sevgi sofralarında sıra Topkapı Levon Vartuhyan Okulu’na geldi. Vakıf Başkanı Şant Çakmakçı, bu yıl 832 bin TL bütçe açığı olduğunu belirtti.

*Bu yılın rekoru Kalfayan’da

Kalfayan Okulu yararına sevgi sofrası düzenledi. Etkinlikte okul yararına 700 bin TL bağış toplandığı açıklandı. Bu, Eylül ayından beri yapılan sevgi sofrası etkinlerinde ulaşılan en yüksek miktar.

*‘Beynimiz doğuran kadınla ilgili yanlış bilgilerle dolu’

Anne adaylarının önemli gündem maddelerinden biri olan doğum şekli tartışmalarını Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ağavni Tezenli ile konuştuk. ‘Her şeyden önce bedeninize güvenin’ diyen Tezenli, normal ve sezaryen doğum ikilemini yorumladı.

ORTA SAYFA 

*Karma evlilikler belgeseli: ‘İki Kalp Üç Kitap’

Karma evlilikler konusu belgesel film oldu. ‘İstanbul’da Karma Evlilikler: İki Kalp Üç Kitap’ adlı belgesel, Müslümanların Ermeni, Rum ve Yahudiler ile yaptığı karma evlilik hikâyelerini anlatıyor. Araştırmacı Kartarı ve yönetmen Saadetyan ile konuştuk.

KÜLTÜR SANAT

*İçimizden biri:Kev Orkian

Dünya çapında bir stara sahibiz, haberimiz yok. Daha doğrusu, çoğumuz adını duyduk ama Türkiye’ye ve bize bu kadar yakın olduğunu bilmiyoruz. Kev Orkian, defalarca Türkiye’ye gelmiş, aramızda dolaşıp, ada vapurundan simit atmış martılara.

ARKA SAYFA 

*Anadolu Rumlarının belleği Atina’da emin ellerde

Küçük Asya Araştırmaları Merkezi direktörü Stavros Anastidis, geçtiğimiz günlerde ‘Arşivden Sonra’ konuşmaları kapsamında İstanbul’daydı. Tatavla doğumlu Anestidis’le bir araya geldik; merkezin çalışmalarını ve değişen İstanbul’u konuştuk. 

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta