Dink cinayeti davası devam ediyor

Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı davaya devam ediliyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden yargılamada sanık olarak yargılanan Jandarma görevlilerinin savunmaları devam ediyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden yargılamada sanık olarak yargılanan Jandarma görevlilerinin savunmaları devam ediyor.

Duruşmada ilk olarak dönemin Trabzon Jandarma görevlilerinden Ahmet Faruk Aydoğdu savunmasını yaptı. 

Aydoğdu’nun cinayet öncesinde tetikçi Ogün Samast’l ilişkisi olduğu iddia ediliyor. 

Aydoğdu, savunmasında ‘‘Ogün Samast, cinayetten önce Kasım ayında bir kavgaya karışmış. Komutanım Cevat Eser, bana  bir kavgadan sonra tanıdığını, tarafların şikayetlerinden vazgeçemesi üzerine savcının talimatıyla Ogün Samast’ı babasına teslim ettim. Yaşı küçüktü. O nedenle Ogün Samast’ın babasını aradım’’ diye konuştu. Aydoğdu, Samast’ın Trabzon Pelitli’de bir kafede çalıştığını ve devriyede kimlik kontrolü yapmak için kafeye gittiklerinde bir iki kere daha gördüğünü söyledi. Samast’la irtibatı olduğunu reddetti. 

Trabzon Jandarma İstiharbat görevlisi Aşırı Sağ Faaliyetler masa amiri Hüseyin Yılmaz da savunmasını yaptı. Yılmaz savunmasında, ‘‘Mc Donalds bombacısı Yasin Hayal’in İstanbul’da Ermeni bir gazeteciyi öldürmek için plan yaptığına daire duyum alındığını bu konuyla ilgili bana emir verileceğini söylediler. Sonra ben gerçekten böyle bir gazeteci var mı diye sordum ve toplantı öncesinde internetten baktık. Agos diye bir gazete olduğunu gördük. Sonra ben Okan Şimşek’e toplantıda konuyu konuşalım mı dedim. Gündeme gelmezse konuşuruz dedi. Ali Öz’ün de olduğu toplantıda Metin Yıldız konuyu gündeme getirdi. Ali Öz konuyu kapat sonra konuşalım dedi. Konu bir daha gündeme gelmedi.’’

Yılmaz, Trabzon’da Jandarma görevlilerinin yargılandığı davada Metin Yıldız’ın kendisine ‘’Biz gerçeği söylemeye karar verdik. Şahitlik yapar mısın’’ diye sorduğunu ve tanık olarak aynı ifadeyi verdiğini hatırlattı.  

Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan, aşırı sağ faaliyetlerle ilgili ne gibi çalışmalar yapılıyordu diye sordu. Yılmaz somut bir olay söyelemiyorum diye yanıt verdi. 

Mahkeme Başkanı Horasan, Yasin Hayal’le ilgili çalışma yapılıp yapılamadığını sordu, Yılmaz, ‘‘Yasin Hayal’i biliyorum. Gazetelerden tanıyorum sadece. Terör irtisaklı biri olduğuna dair hiçbir bilgi yoktu elimizde. Kayıtlarda bir bilgi yoktu’’ diye yanıt verdi. 

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu da aşırı sağ faaliyetler adı altında kimlere yönelik faaliyet yaptıklarını sordu. Yılmaz, kişilere dönük çalışmaları olmadığını söyledi. 

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda mahkeme heyeti taplerini aldı. Tutuklu sanıklar tahliye talep etti. İstanbul Jandarma İstihabrat görevlilerinden Emre Cingöz, cinayet günü Agos gazetesi çevresinde olduğuna dair iddiayı reddeti. Mahkeme heyeti cinayet günü, jandarma görevlilerinin olay yerinde olduğunun iddia edildiği görüntüleri duruşma salonunda izletti. 

Duruşmaya yarın sabah devam edilecek. 

Kategoriler

Güncel


Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.