3. Havalimanı işçilerinin avukatları: Hak aramak suç değildir

3. Havalimanı işçilerinin avukatları bir basın toplantısı düzenleyerek süreç hakkında bilgi verdi ve tutuklama kararlarının hukuki olmadığını söyledi. Avukatlar, Fatih Altaylı, Hıncal Uluç ve Akit yazarı Mehtap Yılmaz hakkında da suç duyurusunda bulunacak.

Çalışma koşullarını protesto eden  3. Havalimanı işçilerinden 24'ü içinde bulunduğumuz hafta tutuklanmıştı. İşçilerin avukatları Selin Nakıpoğlu, Tamer Doğan, Yıldız İmrek, Songül Beydilli, Ekin Güneş Saygılı, Sevinç Sarıkaya, Ahmet Ergin, Mustafa Söğütlü bir basın toplantısı düzenleyerek işçilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Açıklamada şu noktaların altı çizildi:

"Tamamen koşullardan kaynaklı bir tepki patlaması olarak ortaya çıkan eylem sırasında işçilerin el yazısı ile o anda yazdıkları her halinden belli olan bin kişilik servis kuyruklarına son verilmesi, koğuşların tahtakurularından temizlenmesi, bir saatlik yemek molasında 40-50 dakikalık yemek kuyruklarına son verilmesi, işverenler ve yöneticiler tarafından aşağılanmama gibi talepler asgari insani taleplerdir ve işçilerin yüzyıllar öncesi kölelik koşullarında çalıştırıldığını belgelemektedir." 

"Mevcut yasalar çerçevesinde dahi, olması gereken, işçilerin bu taleplerinin aynı zamanda işveren hakkında suç duyurusu olarak kabul edilmesi; sigorta primlerini eksik ödeyen, güvenli bir çalışma ortamı sağlamayan, düşük SGK primi ödemek için vergi kaçırmak suretiyle kamu zararına neden olan işverene cezai işlem yapılması gerekir. Keza, iş cinayetlerinin önlenmesi için gerekli tedbirleri almayan işverenin ve bu koşullara göz yuman Bakanlık yetkililerinin yargılanması, iş güvenliği koşulları sağlanmadan çalışmaya izin verilmemesi gerekir. Torunlar, Ermenek, Soma katliam gibi iş kazaları yaşanmışken aynı koşullarda çalışmanın sürdürülmesi kabul edilemez."

Tutuklama nedeni değil

"İşçilere yöneltilen 2911 sayılı yasaya aykırılık, kamu görevini yaptırmamak için direnme, mala zarar verme, çalışma hürriyetini engelleme suçlamaları gerçek olmadığı gibi,  hiçbiri,  tutuklama nedeni değildir." 

"Dosyadaki deliller, işçilerin toplu halde durdukları, yürüdükleri, cep telefonuyla fotoğraf ya da video çektikleri  görüntü kayıtları; çamurlu ayak izlerinin bulunduğu arabalar ve   jandarma tarafından koçbaşı ile kırılan koğuş kapılarının resimleri, eylemden sonra işçilerin aralarında haberleşmek amacı ile kurmuş oldukları ve içeriğinde hiçbir suç unsuru bulunmayan WhatshApp kayıtlarıdır. Bu delillerin hiç birinde tutuklamayı gerektiren bir bilgi yoktur."

"Tutuklamaya sevkedilen işçilerin bir çoğu yatakhanelerinden apar topar alınmıştır. Sorgu sırasında bir çok işçinin terlikleri ve şortlarıyla yatakhanelerden çıkarıldığı işçilerin yaşanan tüm sorunların suçlusu gibi ilan edilmeye çalışılması asıl sorunu perdelemeye yetmeyecektir."

Altaylı, Uluç ve Yılmaz hakkında suç duyurusu

"Yalnızca bu gelişmeler dahi,  iktidar kontrolündeki basın organlarında çıkan "İstismar, işçi olmayanların kışkırtması, vatan hainliği, eyleme katılanların para aldığı, sol örgüt üyesi olduğu, komplo " vb.  iddialarının büyük bir yalan olduğunu ortaya koymaktadır. Akit yazarı Mehtap Yılmaz'ın tüm insani değerlerden uzak, işçilere yönelik nefret suçu niteliğindeki sözleri ile, Fatih Altaylı, Hıncal Uluç'un, işçilere yönelik aşağılamaları ve iftiraları suçtur. Her biri hakkında müvekkillerimizin kişilik haklarını rencide eden bu kişiler hakkında gerekli yasal işlemleri başlatacağız, suç duyurusunda bulunacağız."

"Tutuklanan işçiler, normal koşullarda Metris ve Maltepe cezaevlerinde tutulması gerekirken Silivri cezaevine nakledilmiş ve çok sayıda cezaevinde farklı koğuşlara dağıtılmıştır. Bu uygulama ile cezaevi koşulları da işçiler ve aileleri için ikinci bir eziyet sürecine, avukata erişememe sürecine dönüştürülmek istenmiştir. Ancak, bizler işçileri hiç bir koşulda yalnız bırakmayacağız ve hak mücadelelerine destek olmayı cezaevi ziyaretleri, tutuklamaya itiraz, suç duyuruları ve her düzeydeki girişimlerle sürdüreceğiz."

"İşyerinde iş güvenliği başta olmak üzere çok ciddi sayıda usulsüzlükler ve ihlaller vardır. Çalışma bakanlığı, İş Teftiş Kurulu, SGK başta olmak üzere tüm kamu kurumları veya bağımsız kurumların bu işyerindeki eksiklikleri ve usulsüzlükleri tespiti ve sorunların giderilmesi için göreve davet ediyoruz."

Kategoriler

Genel Güncel