Karabağ "hassasiyeti" spora galip geldi

Dört yılda bir düzenlenen Pan Armenian Games’e (Hamahaygagan Oyunları), bu yıl Türkiye Ermenileri katılmama kararı aldı. Hamahaygagan Komitesi yaptığı açıklamada, ekonomik nedenler ve oyunların açılışının Karabağ’da yapılmasını katılmama sebebi olarak gösterdi. İstanbul Komitesi Başkanı Haygaram Karasu Şişli Spor Kulübü Başkanı Alen Tekbıçak ile Yerevan’a giderek, oyunların Karabağ’da olmaması gerektiğini belirttiklerini fakat kararın değişmediğini söyledi. Oyunlara İstanbul dışında Sasun ve Sahakyan takımları da aynı gerekçeyle katılmayacak.

Ermenistan’da düzenlenen ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Ermenilerin bir araya geldiği Hamahaygagan Oyunları’nın (Pan Armenian Games) bu yıl yedincisi gerçekleştiriliyor. Oyunlar 6-17 Ağustos tarihleri arasında Karabağ ve Ermenistan’da yapılacak. Pan-Armenian Games Komitesi, oyunların açılışının bu yıl ilk kez Karabağ’da yapılacağını, kapanışın ise Yerevan’da yapılacağını açıkladı. 1999 yılında başlayan oyunlara düzenli olarak katılım gösteren Türkiye Ermenileri, açılışın Karabağ’da yapılması nedeniyle katılmama kararı aldı. 31 Temmuz Çarşamba akşamı yemekli bir toplantıda basın açıklaması yapan İstanbul Komitesi Başkanı Haygaram Karasu, oyunlara yedi branştan 70 sporcu ile katılmayı düşündüklerini; kafile olarak amblem, kıyafet, uçak ve otel rezervasyonlarını yaptıklarını hatırlattı. Karasu, ancak ekonomik sorunlar ve açılışın Karabağ’da olması nedenleriyle bu yıl oyunlara katılmayacaklarını söyledi.
Karasu’nun açıklaması şöyle:
“Yurdumuzda ekonominin parlak olmadığını, sevgi yemeklerinde hayırseverlerimizin bütün gayretlerine rağmen okullarımızın bütçe açıklarını kapatamadığını ve sıkıntı yaşadıklarını biliyoruz.  Bizlerin de sporcu yetiştiren okullar olarak 70’e yakın sporcumuzu Pan Armenian Games Hamahaygagan oyunlarına götürmeye bütçemiz müsait olmuyordu ve parerarlarımızın desteğine muhtaç oluyorduk.”

“Ermenistan’a gidip sıkıntılarımızı dile getirdik”
İlk  günlerde açılışın Karabağ’da olmasına pek ihtimal vermediklerini belirten Komite Başkanı, Uluslararası Komite’ye birçok kez açılışın Karabağ’da yapılmamasın önerdiklerini ancak kararı değiştiremediklerini söyledi.
“2018 yılı Mayıs ayı toplantısında bu değişiklik hiç konuşulmadı. Bizler, seyirciler dahil Erivan’a 150 kişilik uçak bileti rezervasyonu ve Ani Hotel’de rezervasyon yaptırdık. Hatta açılış kıyafetlerimizi bile hazırladık. Sene sonunda bu değişiklik gerçekleşmeye yüz tuttu ve İstanbul Komitesi olarak gerek e-mail yolu ile gerekse telefonla katılmamızın zor olacağını belirttik. Hatta bu yıl Mayıs ayında bu organizasyonun da üyelerinden olan Şişli Spor Kulübü Başkanı Alen Tekbıçak ile beraber Yerevan’a giderek sıkıntılarımızı dile getirdik. Toplantıda gördük ki açılış Ermenistan’da olmayacaktı. Kendileri de açılışa katılamayacak olmamızı saygı ile karşıladılar ama hiç değilse müsabakaların bir kısmına ve kapanışa katılmamızı istediler. Bizler İstanbul Olimpiyat Komitesi olarak yarım katılmanın ve bunun için bütçe ayırmanın doğru olmayacağına karar verdik ve bu seneki katılımı askıya aldık.”

Karasu: “İran ve Gürcistan da katılmıyor”
Hamahaygagan İstanbul Komitesi Başkanı Haygaram Karasu, Agos’a yaptığı açıklamada, açılışın Karabağ’da yapılması konusunda hükümetten kendilerine ‘gitmeyin’ uyarısı gelmediğini, gitmeme kararını komite olarak aldıklarını söyledi. 
“Biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti Karabağ’ı tanımıyor. Bizim gitmemizin bir anlamı yok. Oyunların açılışı her yıl Yerevan’da yapılıyordu. Bu yıl neden Karabağ’da yapılıyor bunu anlamıyorum. Uluslararası komite özünden şaştı. Heyet bize “Açılışa katılmayın ama oyunlara katılın’ dedi. Biz o görkemli açılışta yer almayacaksak oyunlara neden katılalım?” 
Oyunlara Türkiye dışında bu yıl İran ve Gürcistan da katılmama kararı aldı. Ermenistan basınında yer alan haberlere göre, iki ülke, açılışın Karabağ’da yapılmasından ötürü katılmayacaklarını bildirdiler. Haygaram Karasu, İran ve Gürcistan dışında, Kıbrıs ve Arjantin’in de oyunlara katılmayabileceğini söyledi. Söz konusu ülkelerin Azerbaycan ile ilişkilerini bozmamak adına oyunlara katılmama kararı aldıkları tahmin ediliyor. 

Kategoriler

Toplum


Yazar Hakkında