Salman Rüşdi solunum cihazından çıkarıldı

Önceki gün bıçaklı saldırıya uğrayan ve solunum cihazına bağlanan İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin cihazdan çıkarıldığı ve konuşmaya başladığı açıklandı.

Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle 1989 yılında hakkında ölüm fetvası verilen ve tehdit edilen Rüşdi, New York'ta bir konuşma yapacağı  saldırıya uğramıştı.

Menajeri Andrew Wylie Rüşdi'nin sağlık durumuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada "haberlerin iyi olmadığını" söylemişti. Wylie, yazarın solunum cihazına bağlandığını ve konuşamadığını belirtmişti.

Menajer Wylie, 75 yaşındaki yazarın bir gözünü kaybetme riskinin olduğunu da kaydetmişti. Yapılan son açıklamalara göre Rüşdi solunum cihazından çıkarıldı ve konuşmaya başladı.

Öte yandan polis, gözaltına aldığı şüphelinin Hadi Matar isimli bir erkek olduğunu açıkladı.

Matar, Rüşdi'yi yüzünden, boynundan ve karnından olmak üzere en az 10 kere bıçaklamakla suçlanıyor.

24 yaşındaki Matar, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Olaya tanık olan Buffalo News'ten Mark Sommer BBC'ye yaşananları anlattı.

Sommer siyah maske giyen birinin sahneye atlayarak Rüşdi'ye saldırmaya başladığını, kısa süre sonra 10-15 izleyicinin Rüşdi'nin yardımına koştuğunu ve saldırganı durdurduğunu söyledi.

Rüşdi, saldırının gerçekleştiği sırada Chautauqua Enstitüsü'nde düzenlenen bir etkinlikte konuşmacıydı.

Onunla birlikte sahnede olan diğer bir konuşmacı Henry Reese de başından yaralandı. Reese, tehdit altında ve sürgüne gönderilen yazarlara barınma sağlayan kar amacı gütmeyen bir kuruluşun kurucu ortağı olarak görev yapıyordu.

(BBC)

Kategoriler

Güncel