Patrik Maşalyan'dan Kayseri gezisi

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan Kayseri'ye bir inanç gezisi gerçekleştirdi.

Patrik Maşalyan 16 Mart 2023 Perşembe sabahı ruhanilerle birlikte İstanbul'dan hava yoluyla Kayseri’ye gitti.

Edvin Galipoğlu önderliğindeki Patriklik Armaş Korosu üyeleri de Kayseri’ye gittiler.

Patrik Maşalyan, ziyareti sırasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr Memduh Büyükkılıç’ı ziyaret etti. Bu ziyarette Kayseri Kilisesi Başkanı Zadik Toker ve Garo Bağdat da hazır bulundu.

Görüşmede, Büyükkılıç'a geleneksel inanç ziyaretinin amacını açıklayan Patrik Maşalyan, tüm olumsuz şartlara, depreme  rağmen bu yıl da ziyaretlerini gerçekleştirmek amacıyla geldiklerini söyledi.

Belediye Başkanı Dr Memduh Büyükkılıç, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek her türlü ihtiyaç durumunda yardıma hazır olduğunu ifade etti.

Patrik Maşalyan Cuma günü de  tadilat çalışmaları sonuçlanan  Kayseri S. Krikor Lusavoriç Kilisesi'ni Kutsal Müron ile takdis etti, toplumun ve İstanbul'dan, Sivas'tan gelenlerin katılımıyla yeniden ibadete açtı.

Maşalyan vaazında Aziz Krikor Lusavoriç'in hayatından ve felsefesinden örnekler verdi, adanmışlığını övdü. 

Patrik Maşalyan , Aziz Krikor Lusavoriç’in doğup büyüdüğü ve Episkopos takdis edildiği Kayseri şehrinin Ermeni halkının kilise tarihinde önemli bir yeri olduğunu dile getirdi. İncil'e atıfta bulunarak " Buğday tanesi toprağa düşüp ölmedikçe yalnız kalır. Ama ölürse çok ürün verir” bölümüne değindi ve şunları söyledi:

“İnsan buğday gibidir, kabuğu vardır o kabuğu yırtarsa, yeni bir hayata sahip olur. Surp (Aziz) Krikor Lusavoriç’in başına da işte bu geldi on üç yıl Khor Virap'ta kaldıktan sonra, dışarı çıkınca koca bir milletin Hıristiyanlığı seçmesine sebep oldu. Eğer bu yola girmeseydi sıradan bir insan olarak yaşayıp bu dünyadan ayrılacaktı. Ancak, bu şekilde olmadı o, Tanrı'nın planına uydu ve Ermeni milletinin Aydınlatıcısı yani “Lusavoriçi” oldu.” 

Badarak ayininin sonunda ebediyete göçenler ve depremde ölenler için ayin-i ruhani (hokehankisd) de okundu. 

Kayseri'de S. Krikor Lusavoriç Kilisesi, Orta Anadolu'da faal olan tek Ermeni kilisesi özelliği taşıyor.

Patrik Maşalyan'ın ziyareti Cuma günü sona erdi. 

Kategoriler

Toplum