Oğlunun tutukluluğunu protesto etmek için kendisini bıçakladı

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te mart ayında ‘yabancı ajan’ yasasına karşı protestolara katılanları cezalandırma politikası sürüyor. 21 yaşındaki Lazare Grigoriadis, protestolar esnasında polise şiddet uygulamak suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Oğlunun tutukluluğunu çeşitli eylemlerle protesto eden Beka Grigoriadis de kısa süre önce ‘bir restoranda güvenlik görevlisiyle kavga ettiği’ gerekçesiyle hapis cezası aldı. Mahkeme salonunda ceza aldığını öğrenen Grigoriadis, elindeki bıçakla karın bölgesinde birkaç yatay kesikle kendini ağır yaraladı.

Tiflis, geçen mart ayında şiddetli protestolarla çalkalandı. Binlerce insan ‘yabancı ajan’ yasasını protesto etmek için sokağa çıkmıştı. Protestolar esnasında polis şiddeti uygulanmıştı, protestocular tarafından polis arabalarının yakıldığı görüntüler de medyaya yansımıştı. Günler süren protestolar sonucunda Gürcistan parlamentosu, yasa tasarısını geri çekti ancak bu kez de protestolara katılan kişileri cezalandırma politikasına yöneldi.

Protestolar esnasında molotof kokteyli attığı iddiasıyla yargılanan Lazare Grigoriadis de vardı. Grigoriadis’in babası, oğlunun yargılanmasını çeşitli yöntemlerle protesto etti. Parlamento etrafında çadır kuran Grigoriadis’in eylemlerini engellemek için bölgede çadır kurması yasaklanmıştı. Bunun üzerine baba Grigoriadis, eylemlerine devam edeceğini defalarca açıklamıştı.

Hükümet ‘provokasyonları’

Beka Grigoriadis, Tiflis’te bir restoranda güvenlik görevlisiyle yaşadığı fiziksel kavga nedeniyle sekiz gün tutukluluk cezasına çarptırılmıştı. Grigoriadis, Gürcistan hükümetinin, oğlunu desteklemesini engellemek için ‘provokasyonlarla’ kendisini hedef aldığını ileri sürdü.

Cuma günü kardeşi Kakhi Grigoriadis tarafından mahkemede çekilen görüntülerde, Beka Grigoriadis’in suçlu bulunduktan sonra kendisini karnından bıçaklayıp ağır yaralandığı görülüyor. Mahkeme kararının ardından ayağa kalkıp kendisini defalarca bıçaklayan Grigoriadis’in “Kanımı içmene izin vereceğim! Benimle oynamamanız konusunda uyarmıştım” dediği duyuluyor.

Khaki ve duruşmada hazır bulunan diğer kişilere mahkeme salonunu terk etmeleri talimatı verildi.

OC-Media’nın haberine göre, Beka Grigoriadis’in avukatı Lasha Shukakidze, Facebook’ta ‘kararın açıklanması sırasında protesto gösterisi olarak karnını kestiğini’ yazdı.

Sağlık durumu ciddi

Shukakidze, müvekkilinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu açıkladı. Grigoriadis’in kendisini yaralamayı nasıl başardığı veya bıçağı mahkeme salonuna nasıl götürdüğüne dair açıklama yapılmadı.

Grigoriadis, oğlu Lazare Grigoriadis’in Mart ayındaki yabancı ajanlar yasası protestoları sırasında polise şiddet uyguladığı suçlamasıyla tutuklanmasından bu yana hükümet karşıtı protestolara katılıyor ve parlamento önünde oturma eylemleri düzenliyor. Kendisi ve erkek kardeşi, iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi’nin sokak gösterilerini engellemek için aceleyle yaptığı değişiklikleri protesto ederken, 5 Ekim’de gözaltına alınmıştı. Aynı gün kabul edilen yasa, protestolar sırasında çadır kurmayı yasaklıyordu. Ancak Grigoriadis, değişiklikler kabul edilmeden önce de Tiflis’te aynı gerekçe ile iki kez gözaltına alınmıştı.

Grigoriadis daha önce de oğlunun tutukluluğunu protesto etmek için kendisine zarar verme yoluna başvurmuştu. Haziran ayında oğlunun serbest bırakılmasını talep etmek için protesto olarak gözünü ve dudaklarını dikmişti.

‘Senin için imkânsızı yapacağım’

Grigoriadis, oğlunun tutukluluk sürecinde dair sosyal medyada sık sık paylaşımlar yapıyordu. Paylaşımlardan birinde şöyle demişti: “Lazare, oğlum, gözümü ve ağzımı yeniden açtım, artık dayanamadığım için değil… Hayır, oğlum, burada durum gerginleşiyor ve formda olmam gerekiyor.” 14 Aralık’ta yaptığı paylaşımda ise, “Senin için imkânsızı yapacağım ve bunu herkes görecek” demişti.

Grigoriadis, Cuma günü mahkemeye çıkmadan önce sosyal medyada yaptığı paylaşımda duruşmasının ‘çok ilginç’ geçeceğini duyurmuş, protesto afişleri asmak yerine ‘farklı türden bir mücadeleye’ ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.