Genç Sanatçı Fonu’nun bu yılki teması tanıklık

ALİKEV’in, genç sanatçılara destek olmak üzere hayata geçirdiği Genç Sanatçı Fonu, bu yıl ‘tanıklık’ temasıyla dördüncü dönemini tamamlıyor. Fon kapsamında düzenlenen sergi, 22 Aralık’ta açılıyor. Sergide 12 genç sanatçının belgesel, resim, kukla, müzik, performans gibi farklı disiplinde çalışması yer alıyor.

Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) tarafından, özellikle sosyal ve ekonomik sermayeden yoksun, sivil toplum ve kültür sanat kurumlarında yeterince temsil edilmeyen genç sanatçıları desteklemek amacıyla kurulan Genç Sanatçı Fonu’nun (GSF) sergisi Karşı Sanat Çalışmaları’nda ziyaretçilerle buluşacak. Bu yıl ‘tanıklık’ temasıyla düzenlenen ve 12 gencin eserlerinin yer aldığı sergi, 20 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek.

“Birbirimizle konuşmaya, birlikte üretmeye ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz”

Bu yılki tema özelinde açıklama yapan program yürütücüsü Şeyma Keskin, şöyle konuştu: “6 Şubat sabahı itibarıyla yaşanan yıkımla dilin sınırlarının zorladığı, mevcut ifade biçimleriyle idrak ettiğimiz hakikati anlatmakta zorlandığımız bir dönemin daha içinde bulduk kendimizi. Hem depremden etkilendik hem de etkilenenlerle ve onlar için çalışmaya gayret eden bir haldeyiz. Yaşadıklarımızın ağırlığı görüş mesafemizi daraltsa da biraz uzaktan bakınca görüyoruz ki insanlık tarihi benzeri yıkımlara birçok kez maruz kalmıştır. Bu yıkımlardan toplumların nasıl çıktığı; hangi mitler, hikayelerin günümüze taşındığı ve hakikat adalet arayışı da insanlık görevi, mirası olarak birikerek yeni nesillere taşınmıştır. İhmaller sonucu felakete dönen doğa olayları, pandemi, ekonomik, siyasi krizlerde daima mevcut sorunları daha da derinleşen ve bir kez daha görünmez kılınan gençlik kesimlerinin tanıklığını önemsiyoruz.

Anet Sandra Açıkgöz, 'Füg'Yıkımlar kadar mücadeleyi ve kazanımları da konuşmayı geleceğin inşası için gerekli görüyoruz. Unutmamak, hatırlamak, adalet ve hakikati açığa çıkarmak için birbirimizle konuşmaya, birlikte üretmeye ihtiyacımız olduğuna inanarak bu yıl GSF’de ‘tanıklık’ teması etrafında buluşuyoruz. Bu sergiyle geçmişten bugüne tanığın suskunluğunu bozacak bir vesile ve sözü elinden alınanlara güvenli ifade alanı açabileceğimizi umuyoruz. Sizleri de tanıklıkların sesini duymaya davet ediyoruz.”

Sergiye Alihan Erdoğan ve Ezgi Ceylan ‘Duvarlar Bile Biliyor: İmroz Şarkıları’ (müzik), Anet Sandra Açıkgöz ‘Füg’ (videoart), Dilan Mine Uğurlu ‘Fırtına Habercisi’ (kukla), Ebru Aksoy ‘İki Dudak Arasında’ (belge film), Ecre Begüm Bayrak ‘Yağmurlar Yağdığı Zaman’ (sinema), Gamze Çiçek ‘Tohumları Saklayanlar’ (kolaj), Hazal Beril Çam ‘Sinek Gibi’ (sinema), Mavi Melike Çatkın ‘Çatlakların Sesi’ (enstalasyon), Özlem Köse ‘Sızıntı’ (enstalasyon), Seyhan Yegin ‘Dejavu’ (dijital sanat), Suhan Lalettayin ve Hakan Öktem: ‘ŞİİR YAZ!’ (video şiir), Yazı Ece Köz ve Nur Bardakçı ‘Oradaydım’ (performans / video enstalasyon) eserleriyle katılacak.

Serginin küratörlüğünü ise Deniz Zeybek ve Sena Tural üstleniyor.

Genç Sanatçı Fonu neyi amaçlıyor?

Genç Sanatçı Fonu (GSF), 2018’den bu yana, sanatçı veya kendini sanatçı olarak tanımlamayan ancak üretim yapan gençlere maddi destek, atölyeler ve dönem sonunda karma sergi içeren bir program olarak devam ediyor.

Sivil toplum ve kültür sanat kurumlarında yeterince temsil edilmeyen, sosyal ve ekonomik sermayeden yoksun, eğitim, sosyal adalet ve cinsiyet kimliği/cinsel yönelimi gibi konularda toplumsal hayatta zorluklarla karşılaşıyor. Bu duruma bir cevap ve çözüm önerisi olarak Ali

İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) gençlere, yönetimde ve üretimde söz sahibi olabilecekleri bir program sunuyor. Genç Sanatçı Fonu ile rekabet değil dayanışmayı örgütleyen, özgür bir üretim alanı açmaya çalışıyor.

GSF, farklı üretim pratiklerinden genç sanatçıları destekleyerek onların kültürel hayata katılımını destekliyor. ALİKEV, bu fon ile gençliğin sanat yoluyla kendini ifade edilebileceği bir alan yaratmayı hedefliyor. Genç sanatçıların ve eserlerinin görünürlüğünü artırmak için sergi ve gsf.alikev.org platformunu genç sanatçılara açıyor. Genç sanatçılara fikirlerini sanat eserine dönüştürmeleri için ihtiyaç duydukları finansal desteği sağlamanın yanı sıra, onlar ile sanat profesyonellerini buluşturarak deneyimlerini paylaşmaları için alan yaratıyor.


Kategoriler

Kültür Sanat Sergi

Etiketler

Sergi ALİKEV