Mirzoyan: Azerbaycan ile müzakere sürecinde iki engel var

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, barış sürecinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında iki konuda anlaşmazlığın devam ettiğini söyledi.

Devlet televizyonuna konuşan Mirzoyan, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış müzakereleri konusuna da değindi.

Bakan, "Zaten bir takım karşılıklı anlaşmalara vardık, ancak maalesef tarafların fikirlerinin hâlâ birbirine uzak olduğu iki ana konu var. Birincisi, toprak bütünlüğünün karşılıklı olarak tanınması ve sınır belirleme süreci" dedi.

Mirzoyan Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin, sınır çiziminin 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na uygun olarak yapılması konusunda defalarca mutabakata vardığını belirterek "Toprak bütünlüğü ve sınırların çizilmesi bağlamında Azerbaycan'ın isteksizliğini görüyoruz. Umarım yakın gelecekte bu konuda daha güçlü bir karşılıklı anlayışa ulaşabiliriz" dedi.

Mirzoyan'a göre ikinci önemli anlaşmazlık altyapı engellerinin kaldırılması. Bakan "Ermenistan engellerin kaldırılmasına hazır" dedi. 

Mirzoyan'a göre Azerbaycan, Ermenistan topraklarına girerken hiçbir sınır geçiş prosedürüne uyulmaması gerektiğini belirtiyor. Bakan, "O zaman karşılıklı bir anlaşmadan uzağız" dedi ve şöyle devam etti:

"Elbette mevcut prosedürleri basitleştirmeye hazırız. Ancak üçüncü ülke güçlerinin karayolu veya demiryolu üzerinde durmasına veya birisinin en basit pasaport ve gümrük kontrolleri ve prosedürleri olmadan Ermenistan'a girip çıkmasına tolerans gösteremeyiz, bu tarafımızdan kabul edilemez."

5 Nisan'da Brüksel'de AB ve ABD ile yapılan yapılan toplantıya yönelik Moskova, Bakü ve Ankara'dan gelen tepkilere de değinen Mirzoyan, şöyle yanıt verdi:

"Tepkiler hakkında yorum yapmak istemiyorum. Bu etkinlik Ermenistan, ABD ve AB arasındaki ilişkilerle ilgili olup, Ermenistan'ın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin desteklenmesi, Ermenistan'ın ekonomik fırsatlarının desteklenmesi ile ilgilidir. Bu herhangi bir üçüncü ülkeye yönelik değildir. Sonuçlar ayrıca herhangi bir üçüncü kişiye karşı unsurun bulunmadığını da gösteriyor."

(Civilnet)

Kategoriler

Güncel