İmroz, Rum okulu için seferber oldu

Yıllarca Rumlara hizmet etmiş olan Tepeköy Rum Okulu, kaymakamlık tarafından okul binası olarak kullanılması için yeniden Rumlara verildi. İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, Rum toplumuyla beraber okulun yeniden hizmete açılması için restorasyon çalışmalarına başladı. Projeleri tamamlanan okul binası önümüzdeki döneme yetiştirilmeye çalışılıyor.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

İmroz’da Rum  ilkokulunun 50 yıl aradan sonra yeniden eğitime başlamasının ardından ortaokul ve lise için de çalışmalar başladı. Yıllarca Rumlara hizmet etmiş olan Tepeköy Rum Okulu, kaymakamlık tarafından okul binası olarak kullanılması için yeniden Rumlara verildi. Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İmroz Eğitim ve Kültür Derneği arasında imzalanan protokolle, okul binasının kullanım hakkı süresiz ve bedelsiz olarak Rumlara sunuldu.  İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, Rum toplumuyla beraber okulun yeniden hizmete açılması için restorasyon çalışmalarına başladı. Projeleri tamamlanan okul binası önümüzdeki döneme yetiştirilmeye çalışılıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, yerel yönetimden büyük destek gördüklerini söyledi. İlkokulun açık olmasının oldukça önemli olduğunu söyleyen Vingas, “İlkokulun varlığı hem yerel halk hem de Rum toplumu tarafından destekleniyor. Yeni okulun açılması çok daha kolay bir süreç olacak” diye konuştu.

Okulun kendilerine tahsis edildiğine dikkat çeken Vingas, şunları söyledi,  “Okul Rum toplumu tarafından yaptırılmış bir eğitim kurumu. Muhtemelen adada yaşayan Rumlar üzerine tescilli.  Ancak kadastro bölgeden geçtikten sonra tapu konusunda sorunlar oldu. Bizim elimizde okula dair bir tapu yok. Bu sözleşme, bir iadeyi haktır.”

Vingas, Yunanistan’dan da adaya dönmek isteyenlerin olduğunu belirterek okulun varlığının Rum nüfus açısından teşvik edici olduğunu, öğrenci ve öğretmen konusunda sıkıntı yaşanmayacağını ifade etti.

Kategoriler

Toplum Okullar

Etiketler

İmroz Rum Okulu