7 yıl geciken karar

Hrant Dink cinayetinde adı geçen kamu görevlileriyle ilgili olarak devam eden soruşturma, tek elde toplandı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Trabzon’da devam eden Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ve jandarma görevlileri hakkında devam eden soruşturmaları birleştirdi.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargültekin@agos.com.tr

İstanbul’da soruşturmayı yürüten savcı Yusuf Hakkı Doğan, birleştirmeyle ilgili olarak Trabzon Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu. Trabzon Cumhuriyet Savcılığı, talebi kabul ederek soruşturma dosyasını İstanbul’a gönderdi. Ayrıca, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerine ilişkin olarak açılan soruşturma da savcı Doğan’ın yürüttüğü soruşturma dosyasıyla birleştirildi. Aralarında Albay Ali Öz, Ramazan Akyürek ve Engin Dinç’in bulunduğu kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmayı, bundan sonra İstanbul Cumhuriyet Savcılığı yürütecek.

Trabzon İl Emniyet ve jandarma görevlileriyle ilgili soruşturma talebini, daha önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Trabzon’a göndermişti.

2007’de olmalıydı

Soruşturmaların tek bir dosyada birleştirilmiş olmasının gerekli olduğunu belirten Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, ilk adım olarak birleştirme kararı verilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi: “Dink cinayetinde sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında, 2007 yılında iddianame düzenlenmesi zorunluluğu bulunmakta iken bu yapılmamıştı. Çok sayıda delil ve olgu, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi kararları ve de Devlet Denetleme Kurulu ile Başbakanlık Teftiş Kurulu raporları ile cinayette sorumlulukları tartışma götürmez şekilde ortada olan kamu görevlileri hakkında, bir an önce soruşturma işlemlerinin tamamlanması, ana suç ve de ana dava kapsamında iddianame düzenlenmesi gerekliliği bulunmaktadır.'

Kategoriler

Güncel Dink Davası