BM’nin kış çaresizliği

Yerlerinden edilen 1 milyon Iraklı ve Suriyeli, Birleşmiş Milletler’deki fon açığı nedeniyle, bu kış yardım alamayacak. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, kış mevsimini geçirmeleri için gerekli olan yardımların karşılanması için uluslararası toplumun bir araya gelemediğinden yakınıyor; yerlerinden edilen 1 milyon 900 bin Iraklı ve Suriyeli içinse evlerinde geçiremeyecekleri ilk kış yaklaşıyor.

ELİF ATALAY
elifatalayposta@gmail.com

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), geçtiğimiz hafta, yaklaşık 58 milyon 45 bin dolarlık fon açığı nedeniyle yerlerinden edilmiş 1 milyon Suriyeli ve Iraklının, kış mevsimini geçirebilmeleri için gerekli olan yardımlardan tam anlamıyla yararlanamayacaklarını duyurdu.

UNHCR sözcüsü Melissa Fleming, geçtiğimiz hafta Cenevre’de yaptığı açıklamada, Irak, Suriye ve diğer ülkelerdeki mültecilere yapılacak kış yardımı hazırlıkları için şimdiden 154 milyon dolarlık bir bütçe ayrılmış olmasına rağmen, yaşanan fon açığının UNHCR’yi yardım önceliği açısından bazı zor seçimler yapmak durumunda bırakacağını söyledi. Yardımlarda yerleşim yerlerinin yüksekliğinin dikkate alındığını söyleyen Fleming, aile yapısının özelliklerine göre (hanedeki çocuk ve kadın sayısı), aile sağlığıyla ilgili endişelere de ağırlık verildiğini, yeni göç edenler ile mevcut mülteci ailelerinin olanakları ve sığınma koşullarının iyileştirmesine yönelik çalışıldığını belirtti.   

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Amin Awad ise, UNHCR’nin herkese destek olabilmesi ve daha fazla yardım yapabilmesi için uğraşıldığını, ancak fon akışının çok yavaş olduğunu söyledi.

Açıklamada, sorunun daha çok Irak ve Suriye’de yaşanmasına rağmen, bölgenin diğer bölgelerinde de yardıma ihtiyaç olduğu belirtilirken, bu yıl ülke içinde yerlerinden edilmiş 1 milyon 900 bin Iraklının evlerinden uzak ilk kış olacağı kaydedildi. Birçok Suriyeli içinse, evlerinden uzak dördüncü kış olacak... Ayrıca, Irak Kürdistanı’ndaki Dohuk’ta ağır kış şartlarının yaşandığı ve Aralık ayında dağlık bölgelerde sıcaklığın -16 dereceye kadar düşeceğine de dikkat çekildi.

Fleming, değerlendirmeler sonucunda şu an UNHCR’nin, 990 bin mülteciye kış mevsimi boyunca yardım sağlayabilmesi için en az 58 milyon 45 bin dolarlık bir fona ihtiyaç duyduğu ve bu fonun öncelikle yakın zaman önce göç etmek zorunda bırakılan Iraklılar ve Suriyeliler için gerekli olduğunu söyledi.

Mevcut fonlar yetersiz

Irak’ta ihtiyaçların çok acil olduğunun da belirtildiği açıklamada, ancak gerekli fonların ülke içinde yaşanan zorunlu göçlere ayak uyduramadığı aktarılırken, 1 milyon 900 bin ülke içinde, 225 bin de sınır ötesine göç eden mülteci olduğu ve Kobanê’den Kuzey Irak’a günde ortalama 300-500 mültecinin göç ettiği bilgisine yer verildi. Yapılan açıklamada, UNHCR’nin acil kış ihtiyaçlarının karşılanması için uluslararası toplumun bir araya gelme kabiliyetine yönelik derin endişeler duyulduğu da bildirildi.

UNCHR’nin resmî sitesinden edinilen bilgilere göre, yaklaşık olarak 800 bin kişinin barınma yardımına, 940 bin kişinin de kış ayları için gerekli temel malzemelere ihtiyacı var. Yerlerinden edilmiş 600 bin Iraklıya yardım planlanmış olmasına rağmen, şu anki mevcut fonlar, sadece 240 bin kişiye ulaşabiliyor.

Suriye içinde güvenlikli bölge arayışı nedeniyle, mültecilerin birçok kez yer değiştirmesinin sonucunda, kış yardımına ihtiyacı artırdı. Kurumlar arası bir çabayla UNHCR’nin, termal battaniye, kışlık giysi, binlerce ailenin barındığı yerleri kuvvetlendirecek takviye malzemelerinin temini için çabaladığını söyleyen yetkililer, bu yardımların öncelikle Halep ve ülkenin en soğuk kesimi olan kuzey bölgelerine aktarılacağı bilgisini verdiler.

Rakamlarla Göç

SURİYE                                                                                                                       

Ülke içerisinde yer değiştirmek zorunda kalanlar, 7 milyon 200 bin kişi.                                

Ülke dışına göç edenler  3 milyon 300 bin kişi.                                                                                 

IRAK   

Ülke içerisinde yer değiştirmek zorunda kalanlar, 1 Milyon 900 bin kişi .                   

Ülke dışına göç edenler, 225 bin kişi.