14. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali yolda

14. yılına giren !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, filmler, atölyeler ve partilerle başlıyor. Festivalin açılış filmi ise, Tim Burton'ın son çalışması 'Big Eyes' olacak.

12 Şubat'ta İstanbul'da başlayacak olan !f İstanbul, 26 Şubat tarihinde Ankara ve İzmir'de devam edecek. Açılış partileriyle dikkat çeken festival bu yıl, Çek asıllı İngiliz müzisyen Emika'yı ağırlıyor. '!f Music' başlığıyla düzenlenen parti, 23 Ocak'ta The Hall'de olacak.

Venedik, Toronto, Cannes, Sundance gibi dünyaca ünlü festivallerden ödül almış filmler, festivalde seyirci karşında olacak. 2005'te Sundance, 2012'de ise Berlin'den Teddy ödülü alan Ira Sachs'ın 'Love is Strange' adlı filmi, Isao Takahata'nın 14 yıl aradan sonra çektiği 'The Tale Princess of Kaguya ' adlı filmi ve Joshua Oppenheimer'ın Venedik'te beş ödül kazanan ' Look of Silence' en çok merak edilenler arasında. Oscar yarışının en güçlü filmlerinden olan 'Birdman' ise festivalde Türkiye galasını yapacak. 

!f İstanbul'un dikkat çekeni: Oyun

Festival'in dikkat çeken bölümlerinden biri olan 'Oyun' bu yıl da, beyazperdeyi fantastik ve deneysel bir alana çevirmeye devam edecek. Ana Lily Amirpour'un İran'daki Bad City adlı hayalet bir kasabaya gelen gizemli bir kadının hikayesini anlattığı film ' A Girl Walks Home Alone At Night', İran sinemasının ilk vampir filmi. Ayrıca, Miyazaki'nin hayatını ve Ghibli stüdyolarında artık çalışmayacak olmasının arka planını anlatan film ' The Kingdom of Dreams and Madness' yine bu bölümde gösterilecek filmlerden.

Şehirleri ve ülkeleri birbirine bağlayan ilk sinema projesi: !f ²

Festivalin en renkli projesi ise '!f ²' adı altında karşımıza çıkıyor. Bu, dünyada ilk kez gerçekleştirilen, alternatif dağıtım ve paylaşım projesi. Festivalin İstanbul ayağının son üç gününde gösterilecek olan 5 film, aynı anda Anadolu'da otuzdan fazla şehirde gösterilecek. Ayrıca Girne, Gümrü, Yerevan, Kudüs ve Ramallah'ta bu filmlerin gösterileceği diğer şehirler. Beş yıldır düzenlenen bu organizasyonda filmler festival komitesi tarafından seçilirken, gösterimlerin organizasyonunu şehirdeki üniversiteler ve sivil toplum örgütleri yapıyor. 

Festival'in yarışması Keş!f

Festival, 2008'den bu yana düzenlenen Uluslararası yarışmasıyla da dikkati çekiyor. Keş!f, sinemada cesur hikaye anlatımı ve yeni biçimsel arayışlara önem vererek,  en çok 'ilham veren yönetmen'leri arıyor. Farklı ülkelerden dokuz yönetmenin katılacağı yarışmada, İstanbul'da toplanan uluslarası juri en iyi filmi belirleyecek. Festival komitesi, kazanan yönetmene 15.000 USD ile destek verirken, Sinema Yazarları Derneği'ninde (SİYAD)  seçtiği bir juri de özel ödül verecek.

Festival'in biletleri 30 Ocak'ta ön satışta olacak. 

!f İstanbul 2015 Teaser from !f istanbul on Vimeo.

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik



Yazar Hakkında