Karabağ'a sığınan Suriyeli göçmenler için meyve ağaçları dikildi

Ermenistan’ın farklı bölgelerinde ağaçlandırma çalışması yapan Armenian Tree Project (Ermenistan Ağaç Projesi – ATP), Suriyeli Ermenilerin savaştan kaçarak sığındığı Karabağ bölgesine meyve ağaçları dikti.

ATP’nin, Karabağ’daki Kashatag bölgesinde yaptığı ağaçlandırma çalışmasının, 34’ü Suriye göçmeni olan yaklaşık 200 aileye hem iş imkanı hem de gıda desteği sağlaması planlanıyor. 

Ağaçlandırma çalışmalarıyla ilgili olarak Civilnet’e konuşan ATP bölge direktörü Lucineh Kassarjian, projenin amacının başından beri tarımla geçinen bölgelerdeki yoksulluğa karşı istihdam sağlamak olduğunu belirtti ve “ağaçlar, meyve vermesinin yanı sıra ekonomik büyüme ve ekolojik yararları açısından da bölge için önemli. Kashatagh’da yaşayan Suriyeli ailelerinin de yükünü hafifletmeye çalışıyoruz” dedi. 

ATP fidanlıklarında çalışan Suriyeli Ermeniler elma, kayısı, vişne ve badem gibi ağaçların bakımını üstleniyor. Yakın bir zamanda buğday, arpa, nohut tohumları ve zeytin ağaçları da yetiştirilecek. 

Suriye’nin Kesab ve Kamışlı bölgelerinden kaçarak Ermenistan’a sığınan Suriyeli nüfusunun 12 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Nüfusun büyük bölümü başkent Yerevan’da yaşasa da tarımla uğraşan halk Karabağ’a yerleşti. Kashatag’ın yanı sıra Kovsakan, Berdzor ve Ishkhanadzor’a da yaşayan pek çok Suriyeli bulunuyor.

 

 



Yazar Hakkında