İHD: Lice- Kulp- Bingöl üçgenindeki köy ve mezralarla iletişim kurulamıyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, askeri operasyon ve orman yangınlarının sürdüğü Lice’de sokağa çıkma yasağı sırasında meydana gelen hak ihlalleriyle ilgili raporunu açıkladı. İHD Şube Başkanı Raci Bilici, “Operasyonun amacı halkı göçertmek. Sivil insanların yaşamlarından endişeliyiz" diye konuştu.

Diyarbakır’ın Lice ilçesi ve kırsalında 4 Haziran-28 Haziran tarihleri arasında çeşitli defalarca ilan edilen "sokağa çıkma yasağı"nın ardından başlatılan operasyonu yerinden incelemek üzere 28 Haziran’da ilçeye giden İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, raporunu bugün Diyarbakır İHD Merkezi’nde yaptıkları basın toplantısıyla açıkladı. İHD Şube Başkanı Raci Bilici, “esrar ekimi" iddialarıyla algı yaratılmak istendiğini söyleyerek “Operasyonun amacı halkı göçertmek. Sivil insanların yaşamlarından endişeliyiz" açıklaması yaptı.

“Haber alamadığımız insanların akıbetinden kaygılıyız”

İHD Yönetim Kurulu üyesi Gamze Yalçın de inceleme, tespit, soru ve önerilerini kapsayan raporu detaylarını paylaşarak haber alınamayan köylülerin hayati durumlarından dolayı kaygılı olduklarını söyledi. Yalçın, “Telefonlar ve elektriğin kesik olduğu için burada ikamet eden insanların akıbetine ilişkin hiçbir şekilde haber alınamıyor. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle köylerinden çıkan vatandaşlara yasağa uymadıkları için para cezası kesiliyor.  Köylerinden çıkan/çıkarılan birçok vatandaşın Diyarbakır merkeze göç etmek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

"Hiç kimseyle iletişim kuramıyoruz"

Heyetin yapmış olduğu incelemede Lice’ye bağlı çoğu köyün boşaltıldığı ve insanların eşyalarını dahi almadan ve hakaretlere maruz kalarak köylerinden çıktığını aktaran Bilici, “Sisê, Hênyat, Derxust, Hüseynik, Cezur alanlarının tamamına yakını boşaltıldı. Sisê, Henyat ve Derxust köylerinin tamamı yandı. Lice- Kulp- Bingöl üçgenindeki köy ve mezralarda bulunan hiç kimseyle iletişim kurulamıyor” dedi.

“Esrar ekimi” söylemiyle algı yaratılıyor

Bölgede 90’lı yıllarda yaşanan kontr-gerilla faaliyetlerinin yeniden yoğunlaşacağı kaygısını dile getiren Bilici, “Yetkililer tarafından Lice’de esrar operasyonu nedeniyle ilgili uygulamalar yapılıyormuş gibi algı yaratılmak isteniyor, ancak ilgili uygulamalar sokağa çıkma yasağıyla birebir bağlantılı” şeklinde konuştu.

İlçede yaşananlara ilişkin gözlemlerini aktaran İHD Diyarbakır Şubesi, yetkililere şu soruları sordu:

* Lice ilçesinde iletişimin koptuğu bildirilen alanlarda yaşayan insanların akıbeti ile ilgili olarak yetkililerce herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?

 * Lice’ye bağlı birçok yerde ilan edilen sokağa çıkma yasağının yasal dayanağı nedir? Sokağa çıkma yasağı hangi gerekçe ile ne kadar süreyle ilan edilmiştir?

* Sokağa çıkma yasağının devam ettiği bölgelerde uluslararası insancıl hukuk ilkelerine uygun davranılmakta mıdır?

* Yetkililer tarafından operasyonların devam ettiği bölgelerde sivillerin yaşam hakkının korunması açısından ne tür önlemler alınmıştır, devlet sivillerin yaşam hakkının korunması bakımından negatif ve pozitif yükümlülüklerini yerine getirmekte midir?

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında